În primele şase luni ale anului, inspectorii vitivinicoli din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Bihor au efectuat 117 controale. De asemenea, au acordat aviz pentru 160 documentaţii de însoţire de transport a vinurilor.
Organele de control au prelevat un număr de 32 de probe de vin pentru determinări în laboratoare de specialitate.
De la începutul anului şi până în prezent au fost autorizate două spaţii nou înfiinţate pentru comercializarea vinului de masă în vrac, iar la trei operatori economici au fost retrase autorizaţiile de comercializare a vinului vrac.
Verificări
De asemenea, în baza Acordului de delegare încheiat între Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Direcţia Inspecţii de Stat din cadrul MADR au fost verificate lucrările de întreţinere pentru suprafeţele de viţă de vie plantate prin programul reconversie restructurare, în suprafaţă de 34,4 hectare.
„Obiectivele principale ale Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic în Producerea şi Valorificarea Legumelor şi Fructelor ( ISCTPVLF) îl constituie efectuarea controlului de conformitate la legume şi fructe proaspete, verificarea documentelor fiscale, eliberarea certificatului de conformitate pentru loturile de fructe şi legume proaspete provenite din import, export sau destinate industrializării, asigurarea controlului de conformitate cu standardele de comercializare a fructelor şi legumelor proaspete care urmează procedura de retragere de la comercializare, verificarea tehnologiilor de cultură şi vizarea cererilor de plantare şi defrişare conform legislaţiei în vigoare”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul DA Bihor. Astfel, inspectorii ISCTPVLF au efectuat un număr de 148 controale, 31 de operatori economici fiind avertizaţi şi 12 amendaţi. Valoarea amenzilor a însumat 12.000 lei.
În urma controalelor au fost retrase de la comercializare pentru consumul uman 14.800 kg. varză, 7 270 kg. mere, 875 kg. tomate, 321 kg. ciuperci de cultură, 2 101 kg. salată, produse care nu mai îndeplineau standardele de calitate.
Au fost eliberate 25 certificate de conformitate pentru stadiu de import şi şapte pentru piaţa internă, fiind de asemenea vizate două cereri de plantare.
„Se încearcă analizarea periodică a respectării prevederilor legislative de către operatorii supuşi acţiunilor de inspecţie, cu scopul de a se respecta normele tehnice, evidenţa şi conformitatea cu standardele comunitare şi naţionale”, a concluzionat directorul DA Bihor.
Structurile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu atribuţii de inspecţii din cadrul Direcţiilor pentru Agricultură judeţene, prin activitatea desfăşurată, urmăresc respectarea normelor tehnice de realizare şi evidenţiere a producţiei agricole, a produselor rezultate prin procesarea acestora, a normelor privind calitatea, trasabilitatea, evidenţa şi conformitatea cu standardele naţionale şi comunitare.
Obiectivul principal al Inspecţiei de Stat pentru Controlul tehnic vitivinicol ( ISCTV) îl constituie identificarea produselor substituite şi falsificate precum şi respectarea prevederilor legislaţiei vitivinicole naţionale şi comunitare în vigoare, privind producerea, comercializarea, depozitarea şi transportul produselor vitivinicole.
Citiți principiile noastre de moderare aici!