Potenţialul României pentru agricultura ecologică este unul ridicat, în prezent existând aproape 300.000 de hectare de culturi „verzi”. Cum România nu stă foarte bine la agricultura intensivă, suprafeţele au fost mai uşor de transformat în unele pentru culturi fără chimicale.
În 2013 datorită subvenţiilor care au fost într-un anumit nivel pentru toată ţara, s-au înscris mulţi fermieri să facă agricultura bio. S-a ajuns astfel la un record de 14.000 de producători ecologici, număr care nu a mai crescut în 2015, pentru că nici fondurile pentru acest sector nu s-au majorat.
Produsele bio sunt certificate de către un organism de inspecţie agreat de Ministerul Agriculturii şi de Renar, acest organism de inspecţie trebuie să vină o dată sau de două ori pe an să facă inspecţia, fie că merge la un importator care are doar un depozit şi vinde mai departe, fie la un producător.
Cu toate acestea în prezent, doar 20% din produsele ecologice de pe rafturile magazinelor sunt autohtone, pentru că fermierii români nu au unităţi de procesare, iar mulţi au văzut în export un profit imediat.
Astfel, cele mai multe produse sunt vândute la export sub formă de materie primă în ţările din Vest şi se intorc la preţuri duble sau triple.
Citiți principiile noastre de moderare aici!