Producătorii bihoreni de legume şi fructe vor putea să adere la Asociaţia „Crişana”. Iniţiativa formării Asociaţiei de cercetarea şi promovare a produselor agroalimentare Crişana vine din mediul universitar. Preşedintele Asociaţiei Crişana, Dorin Popa a explicat pentru emisiunea „Viaţa satului” de pe postul naţional de televiziune că aceasta s-a născut din dorinţa de a face competitivi micii producători, dar şi pentru a educa consumatorul. „Proiectele colegilor universitari de la Ştiinţe Economice, Management, Protecţia Mediului, Agricultură, Alimentaţie sunt teme de cercetare, lucrări ştiinţifice dar nu aveau acoperirire în viaţa reală. Am spus că astfel de proiecte trebuie să rezolve problemele comunităţii, iar problema reală a comunităţii este acum hrana.
Ministrul Agriculturii spunea că produsele pe care le consumăm, inclusiv cele din pieţe, provin în proporţie de 90% din import, -inclusiv cele din pieţe, şi doar 1% sunt verificate, prin sondaj. Micii producători însă nu pot fi competitivi pe piaţa europeană, fapt pentru care e necesar să-i susţinem în cadrul acestei asociaţii pe care o vom lansa în luna mai sub denumirea de Produs în Crişana- înregistrat la OSIM, care va apărea pe ambalaj, noi vom ieşi în piaţă şi vrem să ne facem cunoscuţi.
Vrem să avem standuri în pieţe cu marca rezervată «Produse din Bihor pentru bihoreni», pornind de la moto-ul :«Sol , soare, suflet». Noi am aderat şi la OIPA -organizaţie profesională la nivel internaţional, fiindcă pe lângă consilierea micilor producători dorim şi o verificare sanogenă a produselor, astfel încât să asigurăm consumatorii că sunt produse de calitate. Vom merge până acolo încât să vedem unde putem găsi seminţele noastre tradiţionale pentru a recupera soiurile autohtone. În prima parte a proiectului, vom colabora cu Agro Transilvania care au în sistemul lor de cluster staţii de sortare şi depozite pentru legume şi fructe.”
Mărul de Nojorid
Membru fondator al asociaţiei este Emilian Gherdan care este proprietarul unei livezi superintensive de măr în Nojorid, livada care se întinde pe 5 ha. Investiţia domnului Gherdan este de 35.000 euro/ ha, iar intenţia este de a reface pomicultura în zonă. Speră, în variantă pesimistă că va obţine o producţie de minin 40 tone la ha. Până acum a dus în piaţa de engros, la revânzători, merele produse la Nojorid, iar dinto parte din producţie a făcut sucuri naturale.
„Producătorii vor să rămână producători nu comercianţi, dar e greu când rodul muncii trebuie să-l împarţi cu intermediari, e şi descurajant şi frustrant. În cadrul asociaţiei cred că putem fi mai puternici să reprezentăm interesele fermierilor, astfel încât la final producătorul să primească preţul corect şi cât mai aproape de cel de la tarabă. Cred că Asociaţia îşi poate acoperi şi ea cheltuielile , iar cea mai mare parte a banilor să meragă în buzunarul producătorului. În cadrul Asociaţiei Crişana vom realiza infrastructură de sortare, prestare, distribuţie pentru ca aceste acţiuni să nu mai fie o grijă pentru producători”, a asigurat Emilian Gherdan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!