„Am obținut o producție de peste 6.000 kg/ha. E o medie peste mediile anilor anteriori, dar și peste media națională. De când sunt eu la conducerea instituției, nu s-a mai înregistrat o astfel de recoltă de grâu. Nici calitativ, nici cantitativ”, afirmă Nicolae Hodișan.
Acesta subliniază că pentru județul Bihor, aflat în Câmpia de Vest, o zonă cu potențial cerealier ridicat, este ceva normal.
„Am avut parcele unde s-au recoltat și 10.000 kg – 10.500 kg/ha. În nordul și în sudul județului. Un lucru îmbucurător este faptul că sub 4.000 kg/ha nu am recoltat nici în zona de deal sau submontană. Aici, de obicei, producțiile erau destul de mici, de 2.500 kg/ha – 2.800 kg/ha. Producții de subzistență”, precizează șeful DA Bihor.
Cu această producție la hectar Bihorul se clasează în topul național, crede Nicolae Hodișan. Potrivit Ministerului Agriculturii, producția medie la hectar la nivel național este de 5.346 kg. Datele ministerului arată că producții peste media națională au fost obținute în județele în vestul țării: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș, dar și în județele Olt, Caraș Severin, Ialomița, Brăila și Botoșani.
[eadvert]
O parte din grâul recoltat în Bihor este depus în depozite și silozuri, iar o parte merge la export. Potrivit lui Nicolae Hodișan, în Bihor sunt 216 spații de depozitare autorizate, care îndeplinesc condițiile standard de depozitare, iar capacitatea lor este de 781.900 de tone.
Nicolae Hodișan spune că necesarul de grâu pentru consum al județului Bihor pentru un an este de circa 100.000 de tone. Șeful Direcției Agricole Bihor are un mare of. Faptul că cea mai mare parte a producției de grâu merge la export în loc să fie procesată la nivel local.
„Ar fi îmbucurător dacă producțiile acestea de cereale pe care noi le obținem s-ar valorifica la noi, le-am procesa noi. Așa că încărcăm barjele din port cu grâu din vestul țării nu-i o rezolvare. Sau dăm grâu peste graniță în Ungaria, în Austria, în Italia și aducem de la ei făină și paste făinoase. Așa nu vom fi bogați niciodată. Ar trebui să schimbăm mentalitatea. Fermierul s-a chinuit un an de zile și vine altul, duce grâul, îl procesează și câștigă de două – trei ori mai mult”, spune Hodișan.
Acesta sugerează și soluția. Fermierii, producători de cerereale, ar trebui să se asocieze și să facă cooperative de procesare pe baza unor proiecte finanțate cu fonduri europene.
Se ieftinește pâinea?
Având în vedere producția mare de grâu din acest an, ne-am aștepta ca pâinea să se ieftinească sau măcar să nu se mai scumpească. Șeful DA Bihor spune că nu a fost niciodată așa, și crede că nu va fi nici acum.
„Din păcate, niciodată prețul pâinii nu a scăzut când a fost producție mare de grâu. Atunci când prețul grâului a crescut, implicit a crescut și prețul pâinii. În anii când prețul grâului a scăzut sau a fost unul rezonabil, prețul pâinii tot a crescut. Dacă nu au avut motiv că-i scump grâul, au avut motiv că s-a scumpit motorina. Dacă nu s-a scumpit motorina, s-a scumpit energia. Tot timpul, sectorul de panificație a găsit o scuză să scumpească pâinea. Păcat, că prețul pâinii ar trebui să fie în concordanță cu prețul materiilor prime, nu cu al cheltuielilor auxiliare”, este de părere Nicolae Hodișan.
Potrivit acestuia, prețul grâului anul acesta este între 80 de bani și 85 de bani kilogramul, cel mult 1 leu. „Dacă facem randamentul la făină și făina necesară pentru o pâine, vom vedea că este nejustificat un preț de aproape 5 lei pe kilogramul de pâine. Doar nu pui 6 kilograme de grâu pentru un kilogram de pâine”, precizează directorul DA Bihor.
Secetă
Directorul DA Bihor ridică un semn de întrebare în ceea ce privește culturile de primăvară, din cauza secetei. În special la porumb și la soia.
„La culturile de porumb, în perioada de vegetație, din martie până în prezent, necesarul de apă a fost asigurat în procent de 30% față de media normală. Dacă media normală pe jumătate de an ar trebui să înregistreaze undeva la 300 – 350 l/mp, am înregistrat 70 – 80 l/mp. Iar în perioada de maturare cantitățile au fost extrem de mici, 30 – 35 litri, în loc de 200. La porumb vom avea parcele unde producția va fi aproape zero. În special la hibrizii tardivi și semi tardivi. La hibrizii timpurii și semi timpurii vom înregistra o producție de până în 3.000 kg boabe la hectar. Nu pe întreg teritoriul județului Bihor. Vorbim de un areal cuprins în zona centrală a Câmpiei de Vest. Fără zona Diosig – Valea lui Mihai și fără zona Ciumegiu – Avram Iancu”, subliniază Nicolae Hodișan.
Foarte mult a suferit din cauza secetei și soia. Floarea soarelui, însă a suportat mai bine seceta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!