Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, exporturile au crescut cu 10,72%, iar importurile au crescut cu 6,87%. În luna septembrie 2023, în județul Bihor, exporturile FOB au însumat 262.543 mii euro, iar importurile CIF au însumat 243.753 mii euro. Comparativ cu septembrie 2022 exporturile au scăzut cu 4,43%, importurile au scăzut cu 4,35%. Față de luna august 2023, în luna septembrie 2023 exporturile au crescut cu 26,54% iar importurile au crescut cu 2,60%.
[eadvert]
Soldul comercial FOB/CIF din luna septembrie 2023 a fost de 18.790 mii euro, valoarea exporturilor FOB fiind mai mare decât valoarea importurilor CIF.
De la începutul anului 2023, până la sfârșitul lunii septembrie, ponderi importante în structura exporturilor sunt deținute de secțiunea mașini, aparate și echipamente electrice, aparate de înregistrat sau reprodus sunetul și imaginea (41,4%); mijloace de transport (11,6%) și secțiunea instrumente și aparate optice (8,3%).
În structura importurilor, ponderi importante sunt deținute de secțiunea mașini, aparate și echipamente electrice, aparate de înregistrat sau reprodus sunetul și imaginea (29,6%); produse ale industriei chimice și ale industriilor conexe (16,4%) și metale comune și articole din acestea (10,1%).
Soldul balanței comerciale FOB/CIF se calculează pe baza valorii exportului FOB și a importului CIF, ca diferență între acestea. Soldul pozitiv al balanței comerciale se numește excedent, iar cel negativ se numește deficit.
Prețul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.
Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.
Trimite articolul
XSi salariile se mentin joase …..
-
Partea buna lumea are de lucru….
-
Pe măsura (ne)calificării.
-
Salariile depind in special de angajati, daca ei nu stiu sa isi deschida gura si sa vorbeasca vor ramane jos din pacate. Chiar am vb cu cativa care lucreaza in parcurile industriale si i-am intrebat de ce nu cer marire? au ridicat din umeri, i-am intrebat de ce nu isi fac sindicat? ca legal au voie, au ridicat din umeri, i-am intrebat de ce nu isi cauta la alta firma? ca sunt una langa cealalta, iar au ridicat din umeri. Pai atunci ce sa le zic cand ei sunt nemultumiti dar doar ridica din umeri.
2 milioane de euro este puțin poate ați vrut să scrieți 2 miliarde euro.