Teodor Ţârle şi Liviu Gavruta, administratori şi acţionari ai SC Prodescarn Oradea, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA Oradea sub acuzaţia de evaziune fiscală în formă continuată şi transmitere fictivă a părţilor sociale sau a acţiunilor deţinute într-o societate comercială, infracţiune prevăzută de Legea 31/1990, republicată. Conform procurorilor anti-corupţie, Ţârle şi Găvruţa au fost ajutaţi de inculpaţii Boncuţ Ioan, Biro Ferencz, Paşc Fănel Florin şi Cărăsan Adrian Daniel, în calitate de angajaţi la SC Prodescarn. Contactat ieri telefonic, Teodor Ţârle s-a mărginit să ne declare următoarele: „Tot acest dosar a fost fabricat. Niciunul dintre noi nu este vinovat”.
Opriţi de Gardă, în 2004
Prodescarn a fost înfiinţată de Ţârle şi Găvruţa în 1991. Până în anul 2000 s-a ocupat cu îmbutelierea şi distribuţia de băuturi alcoolice. Din anul 2000 societatea şi-a extins activitatea în domeniu cu producţia de alcool etilic rafinat din cereale prin investiţia în fabrica proprie de alcool din comuna Cefa. Ca urmare, societatea a funcţionat în sistem integrat, respectiv producţie de alcool în Cefa şi îmbuteliere de băuturi alcoolice în secţia proprie din Oradea, Calea Clujului nr. 78.
În aprilie 2004, Garda Financiară Bihor a suspendat producţia la SC Prodescarn Cefa pentru neproducerea contingentului prevăzut în autorizaţia de funcţionare. Fabrica avea capacitatea de a produce, însă avea dificultăţi pe piaţa de desfacere, pe fondul supravegherii intensive şi a controalelor Gărzii Financiare. Din 2005 societatea şi-a înregistrat marca «Regiana», brand sub care a produs şi comercializat alcool etilic rafinat, vodcă, băuturi alcoolice spirtoase, diferite lichioruri dar şi alcool medicinal. În 2006, Prodescarn a obţinut certificatul de calitate ISO 9001.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!