În această perioadă la Direcţia pentru Agricultură Bihor producătorii agricoli care au optat pentru cultivarea în sistem bio se pot întregistra. „Aceştia au obligaţia de a încheia un contract de colaborare cu un organism de certificare bio”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul DA Bihor.
Conform statisticilor în cursul anului trecut 42 de bihoreni s-au înregistrat cu produse boi. În apicultură au fost cele mai multe solicitări. S-a cultivat ecologic şi în legumicultură, vaci de lapte dar şi pomicultură.
Data limită de depunere a cererilor ESTE sfârşitul lunii mai.
Subvenţii
Astfel, producătorii agricoli, persoane juridice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, sau întreprinderi familiale constituite conform normelor în vigoare, pot solicita acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică.
Ajutoarele se acordă beneficiarilor din producţia vegetală, animalieră şi apicultură. Aceştia trebuie să îndeplinească anumite condiţii, cum ar fi să aibă în folosinţă suprafeţe agricole de minim 0,30 hectare sau să deţină animale din speciile: păsări, bovine, ovine, caprine sau familii de albine. De asemenea, aceştia trebuie să fie înregistraţi în fiecare an la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale ca producători în agricultura ecologică. Solicitanţii acestui sprijin trebuie să încheie un contract cu un organism de inspecţie şi certificare aprobat de MADR, să deţină un certificat de conformitate, master certificat, certificat de confirmare a conversiei emis de un organism de inspecţie şi certificare şi să nu aibă datorii la bugetul de stat sau la bugetul local. Aceştia trebuie de asemenea să menţină şi să aplice pe o perioadă de cinci ani de la data solicitării ajutorului specific regulile şi principiile agriculturii ecologice. Valoarea sprijinului este diferenţiată în funcţie de suprafaţa exploataţiei, numărul de animale şi familii de albine.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!