Informația a fost făcută publică de Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), într-o listă a procurorilor din toată țara care vor să fie judecători.
[eadvert]
Potrivit sursei citate, procurorul Alexandru Lup a cerut să fie numit ca judecător la Judecătoria Aleșd.
Alexandru Lup a fost numit procuror la Parchetul din Marghita pe 3 mai 2022, printr-un decret prezidențial. Numirea s-a făcut la propunerea Secției pentru procurori a CSM, după ce magistratul a promovat examenul de capacitate al judecătorilor și procurorilor stagiari din noiembrie 2021 – aprilie 2022.
După ce a urmat cursurile Institutului Superior al Magistraturii, procurorul Lup și-a făcut stagiatura la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gheorghieni, în județul Harghita.
Între ”bănuială rezonabilă” și măsuri care ”nu sunt oportune”
Magistratul a fost cel care a instrumentat cazul unui bărbat de 38 de ani, din comuna bihoreană Spinuș, care a avut relații sexuale cu fiica de 12 ani a concubinei sale, în urma cărora copila a dat naștere unui bebeluș. Deși fetița a spus inițial că a întreținut raporturi sexuale cu un coleg de clasă de aceeași vârstă, a apărut ”bănuiala rezonabilă” că tatăl vitreg ar fi violat-o.
Totuși, împotriva individului nu a fost luată nicio măsură până când minora a născut și anchetatorii au cerut un raport criminalistic de la Institutul Naţional de Criminalistică – Serviciul Genetică Judiciară. Geneticienii au confimat că concubinul mamei fetiței este tatăl copilului conceput cu propria fiică vitregă.
Drept urmare, polițiștii l-au reținut pe individ, pe 14 decembrie, dar procurorul de caz a declarat pentru ebihoreanul.ro că ”nu este oportun” să solicite măsuri preventive până nu are dovada că fetița nu și-a dat consimțământul pentru actul sexual cu tatăl său vitreg.
Pe 16 decembrie, însă, bărbatul acuzat a fost adus în fața unui judecător de drepturi și libertăți din Marghita, care a decis arestarea lui. Ulterior, prim-procurorul Parchetului Bihor, Bianca Vulcan, a respins solicitarea primarului din Spinuș de a prelua cazul, invocând, printre altele, ”stadiul avansat al anchetei, precum și faptul că prezenta cauză nu prezintă un grad ridicat de complexitate”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!