Tot un magistrat-femeie va ocupa funcția de procuror general al Parchetului Curții de Apel Oradea, în urma concursului organizat în acest sens în perioada august – noiembrie.
[eadvert]
În acest fel, toate unitățile de parchet care funcționează în Oradea sunt conduse de procurori-femei, pentru că și activitatea Parchetului județean Bihor este coordonată de o doamnă magistrat, Bianca Vulcan.
Diana Cuciula revine la conducerea Parchetului Oradea
Potrivit anunțului Secției pentru procurori a CSM, locul prim-procurorului orădean Vlad Bradea, numit recent la DIICOT, va fi preluat, cu delegare pe o perioadă de șase luni, de Diana Cristina Cuciula. Cu o vechime de 13 ani în magistratură, aceasta a ocupat, între 2017 și 2018, funcția de prim-procuror adjunct al Parchetului Oradea, pe care, ulterior, l-a condus între 2019 și 2021.
În acest an, după ce a obținut gradul profesional corespunzător parchetului de pe lângă curtea de apel, a cerut transferul la Parchetul Bihor, dar solicitarea i-a fost respinsă.
Tot de miercuri, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea va avea un nou adjunct. Este vorba despre Cristina Ingrid Șimon, care preia, tot cu delegare, funcția ocupată din 2021 până acum de procurorul Valentin Gheorghe Toduță. Noua prim-procuroare adjunctă a parchetului local orădean a activat ca stagiar la Sighetu Marmației, iar în 2019 a fost numită ca procuror în Oradea.
Consiliul Superior al Magistraturii a luat cele două decizii referitoare la șefia Parchetului Oradea în urma suplimentării ordinii de zi a ședinței de marți a Secției pentru procurori. Nu au fost făcute precizări în legătură cu motivul pentru care fostul adjunct Valentin Toduță nu mai deține funcția în care a fost numit în 2021, pe o perioadă de trei ani.
Monica Matei, noul procuror general al Parchetului Curții de Apel Oradea
Și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea va avea la conducere tot o procuroare. Deși numele candidaților au fost anonimizate de către CSM, este vorba, potrivit Bihoreanul, despre Monica Georgeta Matei, cea care a ocupat până acum
funcția de procuror general adjunct. Aceasta a obținut nota 8,58 la prezentarea proiectului de management și 10 la proba scrisă, încheind concursul de numire în funcția de conducere cu media 9,29.
Al doilea candidat la șefia Parchetului Curții de Apel Oradea a fost procurorul Ovidiu Naghi, cel care era delegat la conducerea unității de parchet după ce procurorul Sebastian Vălean a fost numit ca prim-adjunct al procurorului general al României. Naghi a obținut nota 9,25 la prezentarea proiectului și 8,20 la proba scrisă, încheind concursul cu media 8,73.
Monica Matei este licențiată a Facultății de Drept din Oradea – promoția 1998. Activează din 2008 în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, al cărei procuror general adjunct a fost din 2022.
Delegarea prim-procurorului din Salonta, prelungită în ziua câștigării concursului
În schimb, în cazul câștigătorului concursului pentru ocuparea funcției de prim-procuror al Parchetului Salonta lucrurile sunt clare. Din poziția sa de unic candidat, actualul deținător al funcției, procurorul Ioan Bene a obținut media 8,63 și urmează să fie numit în funcție, pe o perioadă de trei ani, de către CSM.
Interesant este că, exact în ziua anunțării rezultatelor concursului , forul de conducere al magistraților a anunțat prelungirea cu alte șase luni a delegării procurorului Bene ca șef al Parchetului Salonta.
Trimite articolul
XSuper, mă bucur că avem tot mai multe femei în funcții înalte. Păcat că trebuie să folosim termenul ‘magistrati-femeie’, fiind aceste funcții sunt de obicei ocupate de bărbați, și termenul în sine este substantiv masculin.
Eu tot timpul vreau să mă asigur că mă fac înțeleasă și folosesc termenii: meci de fotbal masculin, doctor-barbat, instalator-femeie, etc..poate le adoptați și voi. #genderstereotypes 🫠
-
Barbati sau femei, tot un drac. Au aceessi scoala si acelesi apucaturi. Salarii mari, pensii nesimtite fara sa se vada ceva in urma activitstii lor.
Si tot corupti,……..