Parchetul de pe lângă Tribunalul (PT) Bihor şi-a dat marti publicităţii bilanţul activităţii din 2013.
Dintre crimele anchetate amintim câteva cazuri. Astfel, Marinel Bacter a fost condamnat în octombrie la 15 ani de închisoare şi plata a 200.000 de euro pentru uciderea prin împuşcare, în martie 2013, a unui paznic de vânătoare din zona Cociuba Mare. Ion Dragoş a fost condamnat la 20 de ani de închisoare fiindcă şi-a ucis, prin incendiere, maistrul de la o fabrică de canapele de pe Şoseaua Borşului.
Sabin Cristian Godja a fost trimis în judecată ca suspect în cazul uciderii, în iulie 2013, a unei studente din Săcueni.
Tot în judecată a fost trimis Adrian Pop din Vârciorog, acuzat că şi-a ucis cu cruzime concubina, în aprilie, lovind-o repetat cu un bolţar.
Cazuri trecute în 2014
Un caz dificil instrumentat de procurorii bihoreni este legitima apărare invocată de Raul Zetocha în cazul înjughierii mortale a lui Mihai Dumbrovan, pe 3 decembrie, în zona străzii Transilvaniei din Oradea.
Un alt caz „în coadă de peşte” este flagrantul organizat de PT Bihor şi poliţiştii BCCO Oradea în cazul bihorenilor Sebastian Ivan, Cosmin Făt, Cosmin Bocşa, şi Ioan Druţă şi a arădenilor Gavrilă Rohozneanu şi Ştefan Luczo, grup suspectat că ar fi vrut să „şmenărească” prin metoda «capac» un presupus contrabandist de ţigări, în fapt un poliţist sub acoperire. Tranzacţia fusese convenită la suma de 55.000 de euro.
Dosarul cu cel mai mare „ştaif” a fost însă cel pornit de la declaraţia ministrului Transporturilor, Dan Şova, cum că ar fi fost tentat cu mită dinspre Selina.
Spicuiri din bilanţ
În bilanţul prezentat de purtătorul de cuvânt al PT Bihor, procurorul Cristian Ardelean, s-a pus accent şi pe infracţiunile de evaziune fiscală şi spălare de bani (domenii strategice ale Ministerului Public). „La nivelul judeţului Bihor, s-a constatat o creştere a numărului de cauze pe aceste segmente şi aplicarea cu fermitate a măsurilor asiguratorii. Astfel s-au instituit măsuri asiguratorii pe bunuri în valoare de 8,5 milioane de lei şi au fost recuperate sume pentru bugetul consolidat al statului în cuantum de 2,34 milioane de lei”, a transmis procurorul Cristian Ardelean.
Dintre cazurile de evaziune, cele mai mediatizate au fost cele al grupărilor suspecte: Szentgyorgyi Lajos, Ramona Brie şi Ciprian Bara respectiv Gyorgy Monika, Ştefan Toncz, Sneider Atilla, Bancsik Tibor, Lucia Negrean şi Carmen Mihai Pandel. Atenţia acordată de presă faţă de aceste anchete s-a datorat şi conexiunilor cu acuzele de corupţie formulate faţă de comisarul şef de poliţie Ioan Brîndaş.
Factbox: PT Bihor şi subordonate
În 2013, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi unităţile subordonate au totalizat următoarele:
dosare soluţionate: 15.343 (+14% faţă de 2012)
trimişi în judecată: 1.383 de inculpaţi (din care 112 sub arest)
apeluri şi recursuri declarate de procurori: 117 (faţă de 113 în 2012)
din care apeluri/ recursuri admise de instanţă: 83
Factbox: PT Bihor, în 2013
dosare soluţionate: 804 (+17,2% faţă de 2012)
soluţionări prin rechizitoriu: 102 cauze
trimişi în judecată: 164 inculpaţi (din care 23 sub arest preventiv)
căi de atac declarate de procurori: 43 (faţă de 103 inculpaţi)
dosare de corupţie: 44 (din care 11 cu rechizitorii)
trimiteri în judecată pentru infracţiuni contra vieţii: 18 (faţă de 15 în anul 2012)
inculpaţi achitaţi: 18 (-42% faţă de 2012)
cauze restituite pentru refacerea anchetei penale: 2 (faţă de 3 în 2012)
Citiți principiile noastre de moderare aici!