Pentru a da această hotărâre, instanța a invocat prescripția răspunderii penale, în timp ce acțiunea civilă pentru recuperarea prejudiciului calculat de anchetatori face obiectul unui proces separat. Sentința Tribunalului nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Evaziune de 10 milioane de lei
În dosarul instrumentat de DNA Oradea și aflat pe rolul Tribunalului încă din 2016 au fost inculpați Jozsef Bella Bereczki și Robert Attila Pap, administratori ai unei firme din Săcueni. Aceștia au fost acuzați că au pus în aplicare un mecanism evazionist cu sprijinul mai multor funcționari din ANAF și Vămi.
Potrivit datelor din anchetă, în perioada aprilie – mai 2009, Bereczki și Pap nu ar fi trecut în contabilitatea societății pe care o administrau peste 200 de facturi și documente financiare. Prin această modalitate o cantitate de mai bine de 6,6 milioane de litri de motorină „a fost eliberată pentru consum către societăți comerciale care dețineau stații de distribuție a carburanților auto, fără plata accizei și TVA aferent”, arătau procurorii antiocorupție. În actele contabile motorina figura că ar fi fost livrată către o firmă din Slovacia, au aflat anchetatorii.
Aceștia au calculat că, prin faptele de evaziune care li se impută, Jozsef Bereczki și Robert Pap ar fi cauzat un prejudiciu de peste 10 milioane de lei, constând în accize și TVA neplătite. Când au vrut să pună sechestru pe bunele afaceriștilor din Săcueni, procurorii DNA au constatat că bărbații nu aveau nimic pe numele lor.
Șefi din sistemul vamal, acuzați că i-au sprijinit pe evazioniști
Ancheta a indicat că patronii din Săcueni ar fi avut parte de sprijinul acordat de șeful de atunci al Autorității Naționale a Vămilor (ANV), orădeanul Radu Mărginean, ulterior pus vicepreședinte la ANAF, și de fost director adjunct al Direcției Supraveghere Accize și Operațiuni Vamale din cadrul ANV, Gheorghe Constantin Seleș. Pe lângă aceștia, cei doi inculpați pentru evaziune ar fi fost ajutați, în diferite moduri, și de alți funcționari ce aveau funcții înalte în sistemul vamal. Procurorii DNA i-au nominalizat pe fostul director executiv al Direcției
Regionale pentru Accize și Operațiuni Vamale (DRAOV) Cluj – Călin Vesa, Dorin Vidican – fost șef al serviciului Antifraudă Fiscală și Vamală din DRACV Cluj, Corneliu Sotoc, ex-director al Direcției pentru Accize și Operațiuni Vamale (DJAOV) Bihor, fostul șef al Biroului Supraveghere Accize din cadrul DJAOV Bihor, Aurelian Baciu, și pe inspectorul vamal Sergiu Ignat.
Toți aceștia au fost puși sub acuzare pentru complicitate la evaziune fiscală, printre măsurile pe care le-ar fi luat fiind oprirea unor controale la firma patronilor din Săcueni, certificarea drept legale a unor nereguli privind documente de însoțire a mărfii ori „ignorarea cererilor subalternilor de a-l obliga pe inculpatul Pap Robert Attila să prezinte autocisternele pentru verificare și sigilare”.
Dosar disjuns pentru patru inculpați
În timpul procesului, judecătorul de caz a dispus disjungerea cauzei în cazul a patru inculpați. Astfel, în aprilie 2024, a fost format un nou dosar pe numele a doi foști comisari de la Garda Financiară, George Cristian Buna și Vasile Ovidiu Costea. Aceștia vor fi judecați pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Cei doi sunt acuzați că, pe 16 aprilie 2009, în cadrul unui control efectuat la firma din Săcueni, nu au aplicat o amendă de minimum 20.000 de lei și nu au confiscat o cantitate de aproape 30.000 de litri de motorină ori contravaloarea acesteia, de peste 107.000 de lei.
„Prin aceasta a fost cauzată o pagubă bugetului consolidat al statului de 127.261,84 lei și a fost obținut un folos necuvenit în același cuantum pentru S.C. COLORS INTERNATIONAL S.R.L. Săcueni”, au transmis procurorii DNA Oradea la momentul emiterii rechizitoriului din 2016.
În iunie 2024, Tribunalul Bihor a dispus disjungerea cauzei și față de Călin Vesa și Gheorghe Constantin Seleș, cercetați pentru complicitate la evaziune fiscală.
Trimite articolul
XÎn concluzie legea e pentru căței.
Dulălii fură de mână cu oamenii din stat.
Justitia e pt a ajuta hotii si criminalii !
Lălăială!
Dar cei care au lălăit dosarul, nu pățesc nimic? Exact ca cei care i-au făcut scăpați pe infractorii de la pensionări pe caz de boală. De-aia se zice că dacă furi, să furi mult, să ai cu ce unge…
Seles are firma de transport, și acum primește cisterne de motorina pentru parcul lui la negru, luați contabilul și va va spune !
Vamesii de cand e lumea au fost niste spagari si corupti, pt asta s-au facut vamesi…
Asta e o smecherie chichita atata se amana procesele pana se prescriu faptele.