Decizia a fost luată la începutul lunii aprilie, de către Tribunalul Bihor, care a constatat imcompatibilitatea magistraților de la Judecătoria Oradea de a judeca acest dosar, astfel că a desemnat instanța similară din Salonta să soluționeze cauza.
„Admite cererea formulată de Judecătoria Oradea la data de 17.03.2025. (…) Constată că, în urma ivirii incidentului procedural constând în incompatibilitatea judecătorilor care îşi desfăşoară efectiv activitatea în cadrul Judecătoriei Oradea, nu se poate desemna un alt judecător (…) pentru soluţionarea cauzei (…) şi, pe cale de consecinţă, desemnează Judecătoria Salonta să soluţioneze cauza obiect al dosarului (…) (şi dosar asociat), ca instanţă egală în grad cu Judecătoria Oradea”, se arată în hotărârea Tribunalului Bihor din 4 aprilie.
În aceeași zi, instanța din Salonta a menținut pentru 60 de zile măsura controlului judiciar dispus în luna februarie față de Adrian Popa.
Bijuterii furate din Oradea, vândute în Piatra Neamț
Cei doi inculpați au fost trimiși în judecată în octombrie 2024, printr-un rechizitoriu al Parchetului Oradea. Adrian Popa a fost acuzat că, împreună cu alt orădean, Marius Mihail Şiman, de 51 ani, a jefuit un magazin de bijuterii de pe Calea Aradului. S-a întâmplat în noaptea de 5 iunie 2024, când cei doi și—au pus cagule pe cap, au tăiat peretele din rigips ce separa un depozit de bijuterie și au furat podoabe estimate la peste 390.000 de lei.
Șiman și Popa au fost arestați pe 29 iunie, în urma a patru percheziții – două la Oradea și alte două în Onești, în județul Bacău, orașul unde se stabilise Popa. La acesta din urmă au fost găsite o parte din bijuteriile furate, hainele și încălțămintea folosite în timpul spargerii din Oradea, dar și mai bine de 60.000 de lei.
Ancheta a indicat faptul că o parte din bijuteriile furate din magazinul din Era Park – aproximativ 400 de grame – au fost cumpărate, pe 18 iunie, de Levi Bilge, patronul turc unei firme din Piatra Neamț, în schimbul a 42.500 de lei. Drept urmare, Bilge a fost pus sub acuzare pentru tăinuire.
Polițiștii și procurorii au mai aflat că, înainte de spargerea din Oradea, Adrian Petru Popa și Marius Șiman „își făcuseră mâna” în municipiul Arad, unde ar fi furat bijuterii din aur dintr-un magazin pe care l-au atacat în noaptea de 15 mai 2024.
Ulterior, Șiman și-a recunoscut faptele și a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției, prin care a acceptat o condamnare de 3 ani de închisoare cu suspendare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!