Pe 12 aprilie, judecătorii Curţii de Apel Târgu Mureş s-au pronunţat în dosarul în care este cercetată, printre alţii, şi stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea, Maica Mina. Judecătorii au decis că actele de urmărire penală și probele administrate de procurorii DIICOT în dosarul ,,Ropharma’’ sunt legale, iar procesul poate începe. Obiectul dosarului este iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup.
Maica Mina este acuzată de procurorii DIICOT că ar fi sprijinit o grupare organizată axată pe spălare de bani prin intermediul sponorizării unor lăcaşe de culte. Aceasta după ce printr-un cont bancar al lăcaşului de cult din Oradea s-ar fi spălat 914.000 lei.
Soluţie pe scurt
,,Ia act de retragerea contestaţiei promovate de către inculpatul Scorţanu Ionuţ (cu d.p.) împotriva încheierilor penale nr. 40/12.02.2015 şi nr. 235/16.09.2015 pronunţate de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Mureş în dosarul nr. 5873/102/2013.
Respinge, ca nefondate, contestaţiile promovate de către inculpaţii Vartic Michael (cu d.p.) şi Bădilă Maria (cu d.p.) împotriva aceloraşi două încheieri penale ale judecătorului de cameră preliminară menţionate în alineatul anterior. Potrivit art. 425/1 alin. 7 pct. 2 lit. a Cod procedură penală admite contestaţia promovată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi Justiţie – DIICOT Serviciul Teritorial Târgu Mureş împotriva încheierilor penale nr. 40/12.02.2015 şi nr. 235/16.09.2015 pronunţate de către judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Mureş în dosarul nr. 5873/102/2013.
Desfiinţează parţial încheierile penale criticate şi înlătură din încheierea penală nr. 40/12.02.2015 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Mureş, respectiv din încheierea penală nr. 235/16.09.2015 a aceluiaşi judecător de cameră preliminară dispoziţiile de constatare a nulităţii relative şi de excludere a tuturor actelor de urmărire penală şi a probelor administrate în cauză, în intervalul 22 martie 2013, orele 11:00 şi până la data de 20 noiembrie 2013, orele 15:00, constatând faptul că toate aceste acte de urmărire penală şi probe, au fost administrate în cauza vizându-i pe inculpaţii Vartic Michael, Niţulescu Ciprian Şerbam, Bădilă Maria, Scorţanu Ionuţ, Bojan Mărioara Luminiţa, Cioloca Luminiţa cu respectarea prevederilor din vechiul Cod de procedură penală. Menţine toate celelalte dispoziţii din cele două încheieri penale criticate, ce nu contravin prezentei. Potrivit art. art. 275 alin. 2 – 4 Cod procedură penală obligă fiecare inculpat contestator să achite statului cu titlu de cheltuieli judiciare parţiale câte 100 lei, restul cheltuielilor judiciare rămânând în sarcina statului’’, se arată în soluţia pe scurt a instanţei.
Sponsorizări de aproape 1 milion de lei
Reamintim că, pe 4 aprilie 2013, poliţiştii BCCO şi procurorii DIICOT Târgu Mureş au efectuat 23 de percheziţii pe raza localităţilor Târgu-Mureş, Reghin, Iernut, Braşov, Cluj Napoca, Oradea, Iaşi, Vaslui şi Bacău.
Potrivit DIICOT, activitatea investigativă a început în iunie 2012, când poliţişti BCCO Târgu Mureş s-au sesizat cu privire la activitatea unui prezumtiv grup organizat.
„Începând cu 19 octombrie 2010, în contul bancar al unei instituţii de cult au fost efectuate mai multe viramente bancare, cu titlul «sponsorizare», în sumă totală de 914.000 lei. Banii proveneau din contul bancar al unei societăţi comerciale din Braşov şi erau viraţi mai departe în contul mai multor persoane fizice, identificate ca fiind angajaţi ai societăţii comerciale în cauză. Suma totală virată în conturile angajaţilor fiind de 781.895 lei”, comunicau anchetatorii, pe 4 aprilie 2013.
Potrivit investigatorilor, respectivul cont bancar a fost folosit, doar pentru încasarea sumelor primite din contul societăţii comerciale cu titlul „sponsorizare” şi distribuirea acestor sume către diferite persoane fizice. Astfel, au fost identificaţi 17 angajaţi ai societăţii în cauză care au încasat în conturile bancare personale, cu titlul „achiziţie tablă”, „cherestea”, „cv. tablă”, „cv. răsaduri”, „cv. ceară”, „cv. muguri de pin”, „răşină”, „lemn iconostas”, diferite sume de bani, direct din contul bancar al instituţiei de cult.
Procurorii DIICOT au dedus că prin activităţile desfăşurate de membrii grupului prezumtiv infracţional, Statul ar fi fost prejudiciat cu 292.480 lei reprezentând impozit pe profit şi pe dividende aferent unor cheltuieli ireale în contabilitate în sumă de 914.000 lei.
„Din analiza documentelor de la dosar, a rezultat faptul că transferurile succesive de bani, efectuate prin conturile societăţii comerciale, al instituţiei de cult, respectiv ale celor 17 angajaţi ai societăţii, au avut ca scop spălarea sumelor de bani rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, respectiv a sumei de 914.000 lei (viramente iniţiate din patrimoniul societăţii comerciale). În final, suma de 781.895 lei a fost ridicată în numerar de cei 17 angajaţi din conturile personale deţinute şi s-a întors în posesia iniţiatorilor procesului de spălare a banilor, în urma activităţii infracţionale desfăşurate de membrii grupului”, au mai precizat anchetatorii la acea vreme.
Citiți principiile noastre de moderare aici!