Decizia magistratului vine la mai bine de cinci ani de la reținerea subofițerului de către procurorii DIICOT Oradea. În dosar mai sunt inculpate zece persoane care ar fi distribuit intermediarilor sau clienților finali substanțele interzise primite de la subofițerul Mendea.
Furnizor prin intermediari
Potrivit datelor din rechizitoriul DIICOT Oradea, Dan Marius Mendea, acum în vârstă de 37 de ani, a fost acuzat că, între 2014 și martie 2018, când activa în cadrul Jandarmeriei Bihor, ar fi fost ”principalul furnizor” de substanțe psihoactive pentru mai mulți traficanți de droguri din județ. Chiar ar fi pus la punct un grup prin care opera, susțineau procurorii DIICOT într-un comunicat din 2018.
[eadvert]
Anchetatorii au aflat că jandarmul ar fi livrat etnobotanicele prin șase intermediari, printre care Alexandru Seraficean și Eduard Levente Scholler. Primul a murit în 2017, în timp ce al doilea a încheiat, în 2021, un acord de recunoaștere a vinovăției și a acceptat pedeapsa propusă de DIICOT: un an de închisoare cu suspendare pentru efectuare de operațiuni cu substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive.
De la cei șase, ”marfa” ajungea la alte trei persoane care, la rândul lor, le-ar fi plasat celor opt distribuitori ce aveau grijă să ajungă la consumatori.
Mendea a fost reținut pe 28 martie 2018, într-o anchetă începută cu câteva luni înainte de polițiștii BCCO Oradea, coordonați de procurorul Nicolae Creivean, pe atunci la DIICOT. La percheziția făcută în apartamentul subofițerului au fost găsite zeci de grame de etnobotanice, atât sub formă de fragmente vegetale mărunțite, cât și pulbere pentru stropit ori în formă de bulgări.
11 inculpați trimiși în judecată
Cu o zi înainte a fost reținut un traficant – Sandor Toth – care ar fi avut legături cu cazul jandarmului. Toth a fost prins în flagrant delict când încerca să vândă 50 de pastile de ecstasy pentru 3.000 de lei unui investigator sub acoperire.
În acest dosar, la finalul lunii martie 2018, polițiștii BCCO și procurorii DIICOT au făcut 13 percheziții și au dus la audieri 16 suspecți. După cinci ani, printr-un rechizitoriu emis pe 1 februarie 2023, au fost trimiși în judecatăs 11 inculpați: Dan Mendea, Sandor Toth, Cornel Răsvanță, Ioan Conoloș, Mihai Răzvan Tamaș, Marin Stuparu, Ileana Maria Criste, Gabriel Bordaș, Alexandru Ioan Șuțu, Laviniu Andrei Huh și Marian Sergiu Mihuț.
După decizia judecătorului de cameră preliminară, urmează să fie stabilit primul termen în proces.
Trimite articolul
XAsta este ritmul magistraților cu salarii și pensii speciale 5 ani că sa ancheteze un caz simplu și alți câțiva ani cat va dura procesul, dar vor pensionare la 50 de ani și pensii exorbitante cat salariul avut în activitate, dar nu media lor pe toată activitatea ci venitul din ultima luna, iar pe deasupra mai fac și greva pentru că vor să le majoreze vârstă de pensionare și să le taie din pensiile speciale exorbitante, abuzuve și nemeritate, toate pensiile trebuie calculate după contributivității fara nici o excepție.
Cand un jegos de politician a legalizat etnobotanicele nu a fost mici o problema se drogat românași într-o veselie asa vrea sai vad spânzurați pe toti care au legalizat treaba asta,auzi etnobotanice de unde au mai scos cuvântu asta criminalii tâlhari.