Instanța a constatat că faptele care ar fi fost comise în 2018 s-au prescris în luna noiembrie 2023. Sentința Tribunalului Bihor poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.
„Anchetator” cu vesta și cagula primită de la un polițist
Faptele de care au fost acuzați Micula jr. și Ovidiu Iovian Vaida s-au petrecut în noaptea de 16/17 noiembrie 2018, între orele 2:30 și 7:00, se arată în rechizitoriul întocmit după aproape patru ani de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.
[eadvert]
Procurorii l-au acuzat pe agentul Vaida, de la Biroul Ordine Publică al Poliției Oradea, că i-ar fi dat lui Victor Micula vesta sa de serviciu, verde fosforescentă, ce avea pe braț emblema Poliției Române, precum şi o cagulă. Astfel echipat, tânărul om de afaceri ar fi participat la o acțiune de prindere în flagrant delict a unui orădean, Alin Mărginean, despre care se bănuia că ar fi condus băut ori sub influența substanțelor interzise.
„Creând convingerea celor prezenţi la faţa locului că este lucrător de poliţie, (…) a efectuat, în acea noapte, mai multe activităţi specifice unui lucrător de poliţie, respectiv a efectuat personal percheziţia corporală a martorului (…), a participat activ la percheziţia autoturismului în sensul că a căutat obiecte în portbagajul acesteia, a asistat apoi la toată activitatea de constatare a infracţiunii desfăşurată la faţa locului, aflându-se în imediata apropiere a autospecialei de poliţie”, se arată în acuzațiile formulate de Parchet și prezentate în hotărârea Tribunalului Bihor, publicată pe portalul Rejust.
Anchetatorii susțin că, având acordul agentului Vaida, Micula jr. ar fi participat și la alte activități din acea noapte, printre care audierea unor persoane și prelevarea de probe biologice de la cei vizați de acțiunea Poliției.
De ce a fost obligată instanța să înceteze procesul
Judecătorul de caz a remarcat că în timpul anchetei, Victor Micula nu a putut fi audiat pentru că nu s-a prezentat în fața polițiștilor ori a procurorilor. La rândul său, polițistul Vaida a uzat de dreptul la tăcere.
În timpul dezbaterilor din instanță, avocații celor doi inculpați au solicitat încetarea procesului penal pe motiv că faptele s-au prescris. Judecătorul de caz a observat că termenul de 5 ani, de prescriere a răspunderii penale, s-a împlinit în acest caz pe 16 noiembrie 2023.
„Prescripţia este o cauză care atrage încetarea aptitudinii funcţionale a acţiunii penale, inculpatul beneficiind de un caz de stingere a acţiunii penale, lăsând neclarificată situaţia juridică a acestuia cu privire la răspunderea sa penală. (…) În cazul în care se constată că a intervenit prescripţia răspunderii penale, în lipsa cererii inculpatului de continuare a procesului penal, instanţa trebuie să dispună încetarea procesului penal”, a explicat Tribunalul Bihor sentința dată în acest caz.
Este al doilea dosar penal al tânărului om de afaceri bihorean care este închis pe motiv de prescriere a faptelor. Pe 1 martie, Judecătoria din Beiuș a luat o măsură similară, care nu a fost atacată de nicio parte, în procesul în care Micula jr. a fost acuzat de instigare la fals în declarații, după ce și-ar fi pus un prieten să mintă în fața polițiștilor, cărora să le spună că a avut un accident. Asta în condițiile în care, arătau procurorii, bărbatul ar fi fost determinat de Victor Micula să arunce autoturismul Mercedes G 500 într-o prăpastie, lângă Stâna de Vale, ca să poată încasa o asigurare de 275.000 de euro.
De asemenea, tot prescrierea a fost motivul pentru care, la jumătatea lunii mai 2024, Curtea de Apel Oradea a înlăturat condamnarea lui Micula jr. la un an și 3 luni de închisoare dictată inițial pentru o faptă comisă în martie 2019, când tânărul om de afaceri a fost acuzat că ar fi tras cu o armă de asalt pe șoseaua de centură a Oradei.
Un rechizitoriu, două procese
Inițial, Victor Micula și agentul Ovidiu Vaida au fost trimiși în judecată într-un dosar mai amplu, în care cel dintâi a fost acuzat, pe lângă uzurpare de calități oficiale, de acces ilegal la un sistem informatic și de instigare la acces ilegal la un sistem informatic și la divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.
Alți trei polițiști au fost inculpați în acest caz:
- Camelia Maria Erdei, pentru divulgare informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, acces ilegal la un sistem informatic și complicitate la această din urmă infracțiune;
- Alin Claudiu Zanca, pentru abuz în serviciu, complicitate la instigare la infracţiunea de acces ilegal la un sistem informatic și complicitate la instigare la infracţiunea de divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice;
- Claudiu Rengle, în prezent pensionat, pentru abuz în serviciu.
Instanța a decis ca acuzațiile de uzurpare de calități oficiale și complicitate la această infracțiune să facă obiectul unui dosar, iar celelalte fapte reținute în sarcina lui Victor Micula și a polițiștilor Erdei, Zanca și Rengle să fie judecate într-un proces separat. Acesta din urmă se află pe rolul Tribunalul Bihor și are programat următorul termen pe 6 iunie.
Micula jr., salvat de prescripție în dosarul distrugerii mașinii pentru asigurarea de 275.000 euro
Trimite articolul
Xm**e la pensionarii specialisti, la judecatori, avocati si politisti
MAFIA POARTA ROBE NEGRE,HALAL JUSTIȚIE,AI BANI AI DE TOATE,ERA DE STIUT,MAFIA UCIDE,JUSTITIA UCIDE,POLITIA UCIDE,TOT SISTEMUL UCIDE.
Ne “mandrim”cu justitia din Romania!!!
Va multumim celor implicatii.
Ne faceti mandri
Era de știut toate procesele lui Micula se vor încheia asemenea
Da, simt cum creste calitatea vietii minut cu minut.
Corupție la nivel înalt și noi votam trandafiri care sau unit cu săgeata galbenă
Legea este o barieră peste care sar leii,pe sub care se strecoară cățelușii și în fața căreia se opresc boii
Sa multumim din inima magistratilor pentru aceasta “victorie”. A ramas cum s-a stabilit.