Restul componenţilor comisiei, până la cinci membri sunt desemnaţi de candidaţi. La nivel de judeţ, Comitetul Judeţean de Iniţiativă, coordonat de Tănase Miculescu şi Comisia Electorală Judeţeană alături de autorităţile locale vor organiza duminică, 16 martie alegeri pentru Camera Agricolă.
În ciuda importanţei pe care se preconizează că o va avea Camera Agricolă, fermierii nu par foarte interesati să se prezinte la urne. Organizatorii preconizează o participare de 10 %.
Pe listele de vot sunt trecuţi 40.779 de votanţi. Cei mai puţini, doar 41 figurează la secţia de vot din Sânmartin. Cei mai mulţi se află pe listele de vot din Oradea- 3719 votanţi. „Toţi orădenii sunt aşteptaţi să voteze la o singură secţie organizată lângă Direcţia Agricolă, la Şcoala Dimitrie Cantemi”, a transmis Mirela Bugle, referent de specialitate în cadrul Direcţiei Juridice din Primăria Oradea, locţiitor al preşedintelui secţiei de votare şi omul care se ocupă de alegerile din Oradea din punct de vedere tehnic. Ioan Şora, primarul comunei Pomezeu este şeful Asociaţiei Comunelor din Bihor, calitate în care face parte şi din comitetul Judeţean de Iniţiativă, organism care e responsabil de alegerile la camera Agricolă. De două ori implicat în alegerile de duminică, Ioan Şora spune că mizează pe participare de 40 % la alegeri. „Noi am făcut adunări cetăţeneşti în fiecare sat. Au fost nouă puncte pe ordinea de zi a întâlnirilor cu cetăţenii: am discutat raportul primarului, situaţia proiectelor aflate în derulare, dar şi despre alegerile la camera agricolă. Din discuţiile cu cetăţenii am constatat că oamenii sunt interesaţi fiindcă am fost întrebat decă „X” este pe liste. Eu cred că oamenii vor veni în proporţie de 40% la alegeri. Sunt 602 alegători pe liste, iar noi avem un candidat pe listă. De ce organizatorii sunt sceptici în ceea ce priveşte participarea la vot? Fiindcă au în faţă tabloul participării din alte judeţe: în Suceava participarea a fost de 12,00%”.
Nicolae Crainic, primarul de Nojorid spune că lucrează pentru alegeri cu oamenii din instituţie. „Acum am ridicat buletinele de vot. Noi trebuie să asigurăm secţiile de votare, urna , reprezentanţii în secţiile de votare care sunt voluntari”, spune şeful Primăriei Nojorid. 339 de electori sunt aşteptaţi la urna amenajată în secţia din cadrul Primăriei Nojorid. „Sper că oamenii vor participa la vot. Noi am afişat listele cu candidaţi astfel încât să poată fi consultate de toţi votanţii. În plus noi avem şi doi candidaţi din comună, astfel încât sperăm să fie o bună mobilizare- În şedinţa de consiliu am împărţit listele consilierilor astfel încât să le facă cunoscute în fiecare sat”, a precizat primarul Crainic. Electorii provin din rândul fermierilor, asociaţii profesionale, patronate şi sindindicate din domeniul agricol forestier şi conexe, cooperative agricole, ocoale silvice care administrează, asigură servicii silvice pentru fondul forestier, colegiul medicilor veterinari , instituţii de învăţământ şi / sau cercetare agricolă. Rezultatul alegerilor va fi comunicat pe 20 martie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!