Terenul e disputat însă în instanță cu Asociația Urbarială.
„E un proces pe care îl cunosc de la debutul mandatului meu. Am câștigat la ficare instanță, dar mereu s-a făcut apel, recurs… Procesul de află acum la Înalta Curte de Casație și Justiție. Parcul Industrial la Beiuș a fost, în aceste condiții, doar în fază de discuție, noi nu am putut face pași concreți. Eu am dorit chiar să facem un astfel de demers cu Parcuri Municipale Oradea, dar nu s-a finalizat. Terenul era la ieșirea spre Delani. Acum cineva a cumpărat Înfrățirea, închiriază spații, e acolo o zonă în care sunt asigurate toate utilitățile pentru cine dorește să investească la Beiuș. Și sunt câteva semne că ar fi doritori”, spune primarul Beiușului, Petru Mlendea.
În acest timp, comuna Drăgănești valorifică faptul că Parcul Industrial Beiuș nu se poate materializa.
„Vineri, 28 august, în cadrul ședinței de Consiliu Local al Comunei Drăgănești, consilierii și-au exprimat în unanimitate acordul de principiu pentru a intra în acționariatul Parcuri Industriale Bihor SA. Comuna Drăgănești va pune astfel la dispoziție un teren de 10,3 hectare, unde vom pune împreună bazele unui Parc Industrial în Țara Beiușului”, anunță vicepreședintele CJ Bihor, Ioan Mang.
Deputatul Gheorghe Bogdan, care a candidat pentru Primăria Beiușului în 2016, spune că „în urmă cu patru ani, am creionat pentru prima dată proiectul unui Parc Industrial la Beiuș. Din păcate, municipiul nu avea 10 ha de teren la dispoziție, motiv pentru care am insistat pentru realizarea unui astfel de parc în comuna Drăgănești, mai precis, la Mizieș. La mijlocul lunii septembrie, în ședința ordinară a Consiliului Județean, va intra pe ordinea de zi subiectul Parcului Industrial de la Mizieș”, a afirmat deputatul Gheorghe Bogdan.
[eadvert]
Actuala conducere a CJ Bihor și-a dorit un Parc Industrial la Beiuș, scop pentru care, în 2017 a avut loc o întâlnire a specialiștilor din CJ cu primarii din Țara Beiușului. Această zonă era creditată cu un potenţial ridicat de dezvoltare.
„Țara Beiușului este o entitate a unei comunități bine definite prin tradiție și valori comune. Azi, microregiunea se poate dezvolta cu finanțare de la Uniunea Europeană, dar fără ca identitatea consacrată să fie pierdută. Dacă structurile și rețelele dintre localități se întăresc, toată lumea are numai de câștigat”, a declarat Adrian Simon, organizator al evenimentului de atunci, actualmente director al Parcuri Industriale Bihor, în timp ce directorul de atunci, Marius Mudura, insista că „investitorii caută cu precădere terenuri cu titlul de Parc Industrial”.
Printre beneficiile generate de o astfel de locație, au fost enumerate reindustrializarea locului prin atragerea de investitori, stimularea populației de a rămâne în microregiune prin crearea de noi locuri de muncă, utilizarea forței de muncă deja calificată și stimularea reconversiei profesionale. De asemenea, se miza pe faptul că va exista o competiţie între angajatori, care să ducă la o creştere a salariilor, precum și dezvoltarea școlilor profesionale, care ar urma să producă meseriași în domeniile solicitate de investitori. Directorul Parcuri Industriale Bihor, Adrian Simon, insistă asupra faptului că intenția de a construi Parcul Industrial la Beiuș era fermă.
„La Beiuș se pornise ideea, am tot așteptat să se finalizeze procesul, dar domnul primar Mlendea a spus ca nu mai știe cât va dura. Așa că ne-am orientat spre invitația / inițiativa domnului Ovidiu Banda, primarul de Drăgănești, care spunea că poate pune la dispoziția Parcuri Industriale 10,3 ha de teren. UAT Drăgănești își dorește intrarea în acționariat cu scopul de a dezvolta infrastructura industrială pentru Țara Beiușului. O dată ce ne parvine adresa oficială din partea Primăriei, noi vom semnala toți acționarii, pentru a face demersurile necesare primirii UAT Drăgănești ca membru în Parcuri Industriale SA”, spune directorul Adrian Simon.
„Regiunea este în dezvoltare. Se construiește proiectul de infrastructură rutieră «Drumul Apusenilor», preconizăm că în următorii trei-patru ani, zona va fi racordată la rețeaua de gaz. Câțiva investitori din Beiuș, în special transportatori, s-au interesat deja de posibilitatea amenajării unor depozite într-un spațiu bine delimitat. Pe lângă impactul social, prin crearea locurilor de muncă pentru localnici și nu numai, avantajul amenajării unui Parc Industrial se va vedea și prin sumele ce vor fi colectate la bugetul local, din taxe și impozite”, a explicat primarul Ovidiu Banda contextul în care a avut loc demersul său.
„Parcuri Industriale Bihor SA transmite această intenție a UAT Drăgănești tuturor acționarilor, adică UAT Bihor, Tileagd, Săcueni și Tămășeu, iar dacă toți patru își dau acordul de principiu, se înaintează către Adunarea Generală a Acționarilor Parcuri Industriale Bihor. Se trece apoi la valori concrete, pentru a stabili procentajele ce ar reveni fiecărui acționar o dată cu intrarea UAT Drăgănești și a valorii de piață a terenului pus la dispoziție”, explică directorul Adrian Șimon.
Citiți principiile noastre de moderare aici!