Tribunalul Olt a decis să pronunţe sentinţa în procesul codrilor Bihorului pe data de 12 octombrie. Coincidenţă sau nu, această dată este Ziua Oradiei. Vineri a fost termen de judecată la Tribunalul Olt. „A rămas în pronunţare. Propunţarea va fi pe 12 octombrie, dată până la care părţile trebuie să depună şi concluzie în scris. Noi suntem optimişti, avem prea multe argumente ca să fie altă soluţie. Dorim să o desfiinţeze sentinţa Judecătoriei Aleşd şi să se reia judecata la instanţa de fond”, ne-a declarat Alice Lupeş, şefa Serviciului Juridic al Prefecturii Bihor.
Hectare cu dedicaţie?
Reamintim că în 2010, judecătoarea Ioana Dudaş, de la Judecătoria Aleşd, retroceda 62.682 de hectare din codrii Bihorului, aflaţi în proprietatea Statului, către o singură persoană, octogenara Maria Radu, reprezentată în Justiţie de avocata Elena Mureşan. Maria Radu, decedată între timp, e recunoscută de instanţe ca fiind moştenitor legal al boierului Alexandru Mateescu, ce a lăsat în urmă o impresionantă avere, constituită din hectare de teren, păduri şi casteluri, naţionalizete de comunişti. Mateescu a avut proprietăţi inclusiv în Bihor, fiind vorba şi despre păduri în zona Vadu Crişului – Măgeşti – Şuncuiuş – Auşeu.
Comisia judeţeană pentru reconstituirea dreptului de proprietate, ce funcţionează în cadrul Prefecturii Bihor, a făcut recurs la sentinţa judecătoarei din Aleşd, ce dădea unui singur om 90% din codrii Bihorului. Părţi în proces mai sunt comisiile locale din comunele Măgeşti, Vadu Crişului, Şuncuiuş şi Auşeu. Calitate procesuală are şi Romsilva – afectată direct de o eventuală înstrăinare a zecilor de mii de hectare. Toate aceste instituţii ale Statului contestă corectitudinea sentinţei date de judecătoarea din Aleşd.
Instanţa din Olt o mai recunoaşte ca parte în proces pe Andreea Radu. Nepoata Mariei Radu spune că nu pretinde sub nicio formă să primească cele circa 63.000 de hectare, susţinând că această suprafaţă a fost mult umflată de judecătoarea Dudaş din Aleşd. „Din discuţiile avute în familie, ştiu că hectarele avute de boierul Mateescu era mult mai mică”, spune Andreea Radu. Instanţa a admis-o însă ca parte în proces şi pe avocata Elena Mureşan.
Aceasta în ciuda faptului că avocata trebuie încă să-şi probeze în Justiţie legalitatea contractului de întreţinere încheiat cu defuncta Maria Radu, prin intermediul căruia pretinde să fie împroprietărită cu cele circa 63.000 de hectare, pe care le-a câştigat în instanţă în numele Mariei Radu, decedată curând după pronunţarea sentinţei la Judecătoria Aleşd! În schimb, judecătoarea Liliana Dicu, de la Tribunalul Olt, le-a respins calitatea procesuală celorlalţi moştenitori ai boierului Mateescu – Nicolescu, Şulţ şi Matei. Spre deosebire de Maria Radu, cei trei autointitulaţi moştenitori ai boerului Mateescu nu sunt recunoscuţi de instanţele din României, deşi aceştia şi-au dovedit legăturile de rudenie cu boierul prahovean ce a deţinut proprietăţi şi în Bihor.
La mâna oltenilor
Judecarea cauzei la Tribunalul Olt a fost suspendată în iune, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a admis cererea Andreei Radu – nepoata Mariei Radu şi moştenitor al acesteia – de strămutare a procesului şi Olt şi, implicit, suspendarea procesului până când ÎCCJ nu va fi luat o decizie privind această strămutare. În septembrie, însă, ÎCCJ a respins cererea de strămutare, astfel încât procesul continuă la Olt. „Dacă ni se respinge, vom uza de căile extraordinare de atac – revizuirea şi contestaţia în anulare – ce ar fi judecate tot la Tribunalul Olt, dar de complete de judecată diferite. Sper însă să nu fie cazul”, ne-a spus Alice Lupeş.
Călin Corpaş
Fitil reaprins in procesul codrilor
Bătaie pe codrii Bihorului
Citiți principiile noastre de moderare aici!