Instanța a hotărât confiscarea specială de la unii dintre inculpați a cardurilor falsificate ridicate de la aceștia în timpul anchetei, a unor laptopuri și altor dispozitive, dar și a unor sume obținute din infracțiunile de care au fost acuzați. În plus, a fost confiscată o armă cu aer comprimat și mai multe proiectile și cartușe introduse ilegal în țară de unul dintre membrii grupării.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată, atât de procurorii DIICOT, cât și de inculpați, la Curtea de Apel Oradea.
În același caz a fost cercetat, sub acuzația de trafic de migranți, și fostul deputat bihorean Mihai Lasca. Față de acesta a fost decisă disjungerea dosarului, iar în toamna anului trecut, Lasca a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Carduri clonate, folosite la cumpărături în Occident
Prin rechizitoriul din 2018 al Serviciului Teritorial Oradea al DIICOT, cei 11 bărbați erau acuzați de constituirea și implicarea într-un grup organizat care avea scopul de a falsifica carduri bancare pe care să le folosească pentru cumpărături în Occident.
Anchetatorii arătau că gruparea a acționat în perioada aprilie – iulie 2012, fiind pusă la punct de către Constantin Eduard Sîrbu, 45 de ani, din Oradea, alături de alți trei bărbați: Alin Dumitru Ojog, Sebastian Eugen Bilaniuc şi Cosmin Zlibuț. Orădeanul a coordonat activitatea infracțională atât din România, cât și din Olanda, unde a ajuns la jumătatea lunii mai 2012. Inculpații erau împărțiți pe trei paliere, explicau procurorii DIICOT.
Pe primul se situa coordonatorul grupului, Constantin Sîrbu, alături de alt orădean, Ioan Gheorghe Bejușcă, de 49 de ani, şi de Viorel Brisc, care aveau rolul de a obține datele necesare falsificării cardurilor. Pentru aceasta, Brisc le-ar fi dat altor inculpați aparatură de tip skimming pentru a fi montată pe ATM-uri din străinătate, de unde erau furate datele cardurilor folosite de clienți pentru retragerea de numerar.
Ulterior, aceste informații ar fi fost trimise prin e-mail, în special de Bejușcă, altor membri care se ocupau cu clonarea cardurilor.
„Al doilea palier a avut ca sarcină falsificarea cardurilor bancare în România şi transmiterea lor altor persoane pentru efectuarea de operaţiuni bancare frauduloase”, au explicat procurorii DIICOT, care arătau că de aceste detalii se ocupa Alin Ojog. Bărbatul deținea în Olanda echipamente hardware şi software folosite la falsificarea cardurilor bancare.
Pe al treilea nivel al grupării se aflau cei care foloseau – fie direct, fie prin interpuși-„săgeți” – cardurile falsificate pentru a face cumpărături în Olanda.
Skimmere montate pe ATM-uri din Cehia și Germania
Ancheta a scos la iveală că, în august 2012, orădeanul Bejușcă s-ar fi dus în Stuttgart împreună cu alt inculpat, Roman Kosorinsky, și doi cetățeni slovaci care au montat aparatura tip skimming pe un ATM. Au repetat acțiunea după trei săptămâni, în Slovacia, doar că au avut ghinion: dispozitivul ilegal a fost observat de un trecător după trei ore de la montarea lui, fiind anunțate autoritățile.
Skimmere ar fi deținut și un alt membru al grupării, Robert Janos Koteles, despre care anchetatorii au aflat că a primit un colet din Hong-Kong, în care se aflau un dispozitiv electronic utilizat la copierea datelor de pe carduri și 50 de componente electrice.
În timpul anchetei, datele unor carduri au fost găsite acasă la un alt inculpat, Valentin Cosmin Leho, dar și la Sorin Sasu, un bărbat la care, pe lângă echipamente software pentru inscripționarea benzilor magnetice ale cardurilor, ar fi fost descoperite fişiere ce conţineau datele a peste 100 de carduri. În plus, Sasu a fost acuzat și că a introdus ilegal în România o armă neletală cu aer comprimat și muniție.
De transmiterea neautorizată a unor informații necesare pentru clonarea unor carduri au fost acuzați atât Lucian Constantin Gafencu, cât și Gheorghe Cosmin Zlibuț. În locuința acestuia din urmă au fost găsite de procurori două carduri bancare neinscripţionate – blank-uri – folosite la falsificarea instrumentelor de plată electronică.
Anchetatorii au remarcat că, acuzat de punerea în circulație a două carduri falsificate, Constantin Sîrbu a fost achitat în Olanda, în octombrie 2022.
Ex-deputatul Mihai Lasca, acuzat și apoi achitat
Numele fostului deputat bihorean Mihai Lasca a apărut în acest dosar al DIICOT în legătură cu orădeanul Ioan Bejușcă. Cei doi au fost acuzați că, în perioada august-septembrie 2012, alături de alte două persoane neidentificate, ar fi organizat un grup al cărui scop a fost „identificarea şi racolarea de persoane de origine afro-asiatică pe care să le călăuzească sau transporte în vederea trecerii ilegale peste frontiera de stat a României în Ungaria şi apoi în ţări din Occident”.
Lasca a negat constant acuzațiile aduse, iar după ce a devenit parlamentar, s-a dispus disjungerea cauzei, fiind judecat separat la Înalta Curte de Casație și Justiție. În octombrie 2024, instanța supremă a decis achitarea definitivă a lui Mihai Lasca, arătându-se că fapta de care a fost acuzat nu este prevăzută de legea penală.
Trimite articolul
XTraiasca coruptia!
Cine verifica cum s-a ajuns la prescriptie ? Avem ,,speciali,, cu salarii si pensii uriase parte la aceste prescriptii?
Justiția plătită cu bani grei iar a realizat un mare NIMIC, bani tocați degeaba și pensii speciale plătite aiurea. Se ridică din umeri și nu se iau măsuri împotriva celor care au tot tras de timp.
Cei din justitie nu numai ca iau pensii speciale, dar incep sa ia si salarii speciale si nejustificate, din moment ce actioneaza cu intarziere, favorizand inculpatii.
Si politicienii sunt complici ai inculpatilor deoarece nu modifica legislatia pt ca cei vinovati sa nu mai scape prin prescriere, mai ales odata inceput un proces.