Municipalitatea are în plan transformarea Ştrandului Municipal într-un complex wellness – Nymphaea Oradea. Deja de câţiva ani se vorbeşte despre acest proiect, care ar trebui să-i fie concurentul centrului Aquaticum, din Debreţin. S-a câştigat o finanţare europeană de 7 milioane de euro, iar Primăria Oradea ar trebui să contribuie, la rândul ei, cu încă atât, pentru ca acest proiect să fie realizat. Acest complex wellness, în fapt un aquapark ce va dispune atât de bazine acoperite cât şi în aer liber, ar trebuie să fie finalizat până la sfârşitul anului viitor.
În Justiţie
Proiectul ar putea fi, însă, periclitat, de problemele pe care le are Primăria în Justiţie cu operatorii din Ştrandul Municipal. Cei care le vindeau orădenilor mici şi bere în ştrand, peste vară, nu se dau duşi cu una, cu două, din amplasamentele pentru care cotizau la Primărie. Hotărârile din 2011 ale Consiliului Local, prin care municipalitatea dispunea exproprierea acestora şi stabileau sume pentru despăgubirea acestora au fost contestate în instanţă. Directorul Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO), Cristian Beltechi, ne-a spus, însă, ieri că două din cele trei contestaţii depuse au fost respinse deja la Curtea de Apel, în luna februarie, iar pentru cea de-a treia verdictul e iminent. Potrivit şefului AIO, instanţa a respins contestaţiile firmelor Dareka SRL şi Murray Impex şi se aşteaptă decizia pentru acţiunea firmei Cordeles.
Iniţial, municipalitatea le oferise acestor prestatori de servicii din ştrand următoarele sume de la bugetul local, drept despăgubiri pentru expropriere: pentru Cordeles – 35.836 euro (212 euro/mp), Dareka – 17.200 euro, Murray – 33.200 euro. Chiar dacă ştie că instanţa a respins deja două contestaţii, Beltechi nu a văzut încă decizia judecătoarească. De aceea, nu se ştie încă dacă instanţa a dispus o reevaluare a sumelor ce urmează să fie plătite de către Primărie drept despăgubire. Aceasta deoarece aceşti operatori erau nemulţumiţi inclusiv de sumele pe care urmau să le primească cu titlu compensatoriu.
În Ştrandul Municipal au mai fost doi operatori de servicii expropriaţi de municipalitate: Vandana şi Racosim. Aceştia s-au înţeles, totuşi, cu Primăria, nefiind nevoie de reglarea conturilor în Justiţie. Ca atare, chiar în această perioadă imobilele acestora sunt în demolare.
Termene depăşite!?
Dat fiind faptul că problemele din Justiţie nu s-au terminat încă şi nu se ştie când se vor rezolvate definitiv, există o problemă cu termenele derulării proiectului. Iniţial, edilii spuneau că Oradea va avea propriul său aquapark până la sfârşitul anului 2012. Era credinţa viceprimăriţei Biro Rozalia, enunţată în septembrie 2010. Când s-a semnat contractul de finanţare cu Uniunea Europeană, anul trecut, în octombrie, primarul Ilie Bolojan opina că complexul Nymphaea Oradea se va deschide în vara anului 2013.
Practic, este însă imposibil ca şi termenul dat de primar să mai poată fi respectat. Direcţia de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) – cea care implementează proiectul – nu a postat încă pe sistemul informatizat de achiziţii publice (SEAP) nici anunţul de intenţie a licitaţiilor. Iar investiţia ar trebui finalizată până la sfârşitul anului 2013, în condiţiile în care numai lucrările la realizarea acestui aquapark sunt prevăzute a dura un an şi jumătate. În aceste condiţii, o perspectivă mai realistă arată că Nymphaea Oradea ar putea fi inaugurat mai degrabă în 2014. Dacă nu de-a dreptul în 2015!
Nymphaea Oradea – aquapark geotermal
ORADEA. Complexul termal wellness Nymphaea Oradea are sarcina de a integra atât facilităţile de agrement de tipul unui aquapark, cât şi cele balneo, utlizând resursele de apă geotermală.
Cele 500 de locuri ale Ştrandului Municipal vor fi dublate în viitorul complex, care va avea trei clădiri noi, cu bazine, spa, fitness, zonă de bowling, birouri şi spaţii comerciale, 14 bazine şi 12 aquatobogane, terenuri de sport şi pavilioane acoperite.
Nu vor lipsi servicii precum sauna, masajul, hidroterapia, aromoterapia, înfrumuseţarea. Va fi şi un bazin cu valuri, precum şi unul de sărituri. Vor fi zone de plajă pe iarbă, pe lemn, pe nisip, pe pietriş şi pe rocă, o zonă de alpinarium cu o cascadă care se varsă de pe o zonă înaltă într-un pârâu artificial cu circuit închis.
În proiect apare şi un ponton pentru heliocurăm, dar şi un lazy river descoperit, cu o adâncime de 1,2 metri.
Finanţarea: Oradea – 63,5%, UE – 36,5%
Pentru proiectul complexului Nymphaea Oradea s-au vehiculat mai multe sume. Înainte ca proiectul să fie aprobat de Uniunea Europeană, viceprimăriţa Biro Rozalia vorbea despre o asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de 6.980.129 euro. Primăria Oradea va contribui cu încă atâta, anunţa Biro, în 2010.
În cele din urmă, sumele s-au modificat. Atunci când s-a semnat contractul de finanţare, în toamna anului trecut, au fost anunţată şi reţeta financiară definitivă. Astfel, proiectul era anunţat la o valoare totată de 88,3 milioane de lei noi. Din aceşti bani, Uniunea Europeană contribuie cu o finanţare nerambursabilă de 32,3 milioane de lei noi. Adică 36,5% din valoarea totală a proiectului. Diferenţa de 56 de milioane de lei noi o acoperă Primăria Oradea. Aşadar, pentru ca această iniţiativă să se realizeze, Primăria va plăti din banii contribuabililor orădeni circa 13 milioane euro. Şi mai trebuie plătit şi TVA-ul.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!