Judecatorul a hotarât amânarea judecarii cauzei pentru data de 6 septembrie, ora 9:00. Totodata, acesta a cerut completarea dosarelor cu acordul de mediu si cu autorizatia de constructie, emise pentru efectuarea lucrarilor.
Lucrarile, stopate
În calitate de reclamant, CRSE a solicitat, la sfârsitul lunii iulie, anularea acordului de mediu eliberat de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Cluj-Napoca si sistarea lucrarilor de asa-zisa amenajare a malului Crisului Repede, între Podul Dacia si Podul Ferdinand.
Vacanta judecatoreasca nu i-a avantajat însa pe reclamanti. Însa dupa numeroase proteste si o mediatizare pe masura, decizia mult asteptata de „verzi” a venit din partea ministerului. „Implementarea proiectului se va face numai în masura în care acest lucru este dorit de cetateni, de societatea civila si de organizatiile nonguvernamentale”, declara acum o saptamâna Lucia Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD).
Astfel, lucrarile de pe mal au fost sistate pâna când MMDD va verifica daca s-au respectat toate procedurile în elaborarea si executia proiectului.
„Parinti adoptivi”
Cei care au adoptat un copac pe malul Crisului Repede au primit diplome de „parinti adoptivi” din partea reprezentantilor CRSE. Desi primele „certificate de adoptie” au fost înmânate la sfârsitul lunii trecute, nu toti s-au prezentat pentru a le ridica. Astfel ca CRSE va organiza întâlniri periodice, pentru a se asigura ca toti oradenii intra în posesia diplomelor simbolice ce le revin. Una din aceste întâlniri a avut loc marti, spre seara.
„Eu am aflat de adoptie anul trecut si atunci m-am hotarât sa fac si eu asta. Nu vreau sa se transforme si portiunea aceasta a malului în ceea ce se vede dincolo de Podul Dacia. Vreau sa fac si eu parte din aceste proteste si sunt sigura ca sunt multi alti oradeni care nu vor sa vada Crisul transformat într-un canal nenavigabil”, sustine Adriana Ion, o tânara oradeanca devenita de ieri „parintele adoptiv” al unui arbore din portiunea amenintata de betonare.
Printre cei ce si-au ridicat marti seara diplomele s-au remarcat Alexandru Moisi, presedintele Ordinului Arhitectilor din România – filiala Bihor, Dan Matei, lider PSD Oradea, si Bogdan Hossu, seful TSD Oradea.
Monica Mateiu
Trimite articolul
XSi eu am fost prezent la protest si dimineata de ora 8/30 si dupa masa in fata la Bridge unde am semnat ptr. protest si m-am trecut pe lista de adoptie cu nr. de telefon ptr. contactare dar nimeni nu ma mai baga in seama de atunci.
Intrebarea mea este, unde pot intra in posesia certificatelor de adoptie ca am adoptat 4 copaci cate unul ptr. fiecare membru a familiei.
du-te`amu dracului de prefacut ca mare ecologist te tzii. poate-i adopt io la mata o poola. termina odata cu tampeniile cretinule.
proshti pot fi verzii ashtya. ce bine arata malul crishului in partea de sus a podului Dacia unde e amenajat malul shi ce nasol e in partea de jos a acestuia unde nu este amenajat.
Trist e ca si unii alesi gindesc ca stupidul de mai jos. Nu stie nici limba romana, dar are idei estetice si pretentia de a fi ascultat.
Ce placut a fost in canicula prin zona nebotanata a Crisului :).. cald dar mult mai placut … Drept ca arata penibil partea nebotatana si aceasta necesita amenajari… amenajari dar in nici un caz nu bentonari…
Ciudat, ca in UE se infinteaza spatii verzi in timp ce vrem sa distrugem tot ce avem verde… In momentul actual Crisul nu este foarte poluat, dar acest aspect putem schimba prin transformarea intr-un canal eutrofizat… o sa pute ca Dambovita…
cu banii de betonare se poate curata albia raului si aduna toate gunoaiele de pe mal, se pot amenaja spatii de joaca pentru copii, la umbra, peste tot sunt numai gunoaie si flacoane PET. mergeti seara intr-un loc betonat sau asfaltat si mergeti intr-un loc unde nu este beton, o sa vedeti diferenta de temperatura, chiar vreti sa ne prajim cu totii pe betoane si asfalt ? Dumnezeu a lasat natura si verdeata ca sa putem respira un aer curat, nu ca sa ne batem joc de ele. A-propos de deseuri, stiti ca nemtii au organizat un sistem de returnare pentru flacoanele PET? daca nu se predau la cumpararea unui produs ambalat in PET, se palteste o suma, gen garantie, mult mai mare decat valoarea produsului, cum era pe vremuri la noi cu sticlele la schimb. La noi nu se poate face asa ceva ? si am scapa de atatea ambalaje aruncate pe unde nu te astepti. Ca pana la urma si in societatile super democratice si civilizate tot constrangerea este baza. Pentru ca legea cu ambalajele puse pe piata a rezolvat doar platirea unor taxe suplimentare catre stat, sau catre altii care stiu invarti hartiile, nu si problema ambalajelor in sine