Cu fix o zi înainte de prima înfăţişare în procesul pornit de aşa numitul Centru Creştin Salem contra vecinilor penticostali Betel, din Nufărul, acţiunea a rămas fără obiect, ca urmare a implicării executivului local şi a consilierilor. Salem i-a părât pe penticostali la Judecătorie, pentru că aceştia au îngrădit ilegal o parcelă de teren proprietate publică a oraşului, care primise, prin decizia Consiliului Local, destinaţia de drum public.
Miercuri, în plenul deliberativului local, după o serie de schimburi de replici în contradictoriu, consilierii au înclinat balanţa în scandalul de la capătul oraşului, scăpându-i pe cei de la Betel de proces. La cererea executivului, cei 18 aleşi locali ai Puterii locale au votat retragerea destinaţiei de drum public a parcelei în cauză.
Chiar şi în aceste condiţii, scandalul nu este gata: executivul are în plan să-i exproprieze pe Salem de terenul lipit de parcela Primăriei, pentru realizarea unui drumu public. „Vom sesiza instanța de contencios administrativ dar și Instituția Prefectului căruia îi vom solicita să nu avizeze favorabil această hotărâre”, ameninţă liderul de la Salem.
Salem: Primăria că le face-un hatâr celor de la Betel, scăpându-i de proces pentru nerespectarea unei Hotărâri a Consiliului Local. Consilierii votează netulburaţi.
Scandalul dintre Salem şi Betel, alimentat de Primărie, şi-a consumat, miercuri, al treilea episod în şedinţa extraordinară a deliberativului local. Mai vechile tensiuni între cei de la Centrul Creştin Salem, de pe strada Nicolae Şova, şi vecinii lor penticostali de la Liceul Betel au răbufnit public luna trecută. Scânteia a pornit din Primărie, când primarul a pornit demersurile pentru anularea destinaţiei de drum public a unui teren, actualmente îngrădit ilegal şi înglobat curţii Liceului Penticostal. Mai mult, Ilie Bolojan a anunţat deja o foarte probabilă expropriere a celor de la Salem pentru realizarea unui drum public, lipit de parcele îngrădită de Betel.
Prezent la şedinţă, reprezentantul Salem, Teodor Ciuciui, a spus că o soluţie acceptabilă pentru realizarea drumului ar fi fost utilizarea celui existent şi obligarea vecinilor să cedeze câte 1,5 metri, în locul viitoarei executări a Salem.
„Noi vedem aici un abuz. Vedem cum vecinii noştri care au comis un abuz sunt recompensaţi cu terenul ocupat ilegal. În plus, noi suntem pedepsiţi prin viitoarea expropriere”, a declarat acesta.
Intervenţia udemeristului Csongor Ritli, care a cerut să afle dacă subiectul dezbătut face obiectul unei plângeri penale, a împins discuţia spre justiţie. Primarul Bolojan i-a spus că nu e la curent cu vreo plângere penală dar că există un proces iniţiat de Salem contra Betel, pentru nerespectarea hotărârii de Consiliu Local care a stabilit că parcela de teren dintre cele două lăcaşuri social-religioase are destinaţia de drum public. „Azi nu avem nevoie de acel drum”, a mai insistat Bolojan.
„Dacă există un proces pentru nepunerea în aplicare a unei HCL, ceea ce ni se cere să facem acum, să renunţăm la destinaţia de drum public a terenului, poartă numele de favorizarea făptuitorului în Codul Penal”, a fost concluzia reprezentantului UDMR.
„Să votaţi aşa cum vă dictează conştiinţa nu aşa cum v-a dictat partidul”, le-a cerut, în final, Ciuciui, aleşilor locali. Nu e clar dacă aceştia i-au luat în serios îndemnul, dar cei 18 consilieri ai Puterii locale au votat pentru propunerea executivului iar cei şase udemerişti s-au abţinut.
Cu acest material promovat, procesul iniţiat de Salem contra Betel şi Primăria Oradea rămâne fără cauză, în condiţiile în care joi avea programată prima înfăţişare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!