Operatorii de transport marfă din județ au participat la o discuție pe tema aplicării corecte a prevederilor OUG 43/1997, privind încărcarea efectivă a mijloacelor de transport. Întâlnirea organizată de Consiliul Județean Bihor vine ca urmare a numărului mare de sancțiuni aplicate de instituție în timpul controalelor făcute pe drumurile din județ. „În urma întâlnirii, am convenit trei lucruri. (1) Consiliul Județean Bihor va simplifica procedura de autorizație specială de transport, (2) transportatorii vor fi mai atenți la cantitățile încărcate și (3) vom organiza o întâlnire la care să vină și parlamentarii din Bihor pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă transportatorii și despre necesitatea unor modificări legislative”, a declarat Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor. Instituția a transmis, printr-un comunicat de presă, că scopul nu este de a aplica sancțiuni, „ci de a preveni degradarea drumurilor județene, astfel încât suprafața acestora să se prezinte în condiții optime și să ofere siguranță tuturor participanți”.
Taxă specială pentru tonaj depășit
Circa 20 de reprezentanți ai firmelor de transport marfă din Bihor au participat la ședința organizată la sediul CJ, ocazie cu care aceștia au vorbit și despre problemele pe care le întâmpină în desfășurarea activității lor. „În cadrul discuțiilor, operatorilor de transport le-au fost prezentate metodele corecte de a încărca vehiculul, ce este și cum se poate obține Autorizația Specială de Transport (AST) și au fost abordate probleme punctuale cu care se confruntă aceștia. În cazul în care transportul depășește tonajul maxim admis de lege, se poate obține de la Consiliul Județean Bihor o Autorizație Specială de Transport. Fondurile obținute din taxa pentru AST sunt utilizate la repararea daunelor provocate drumurilor județene”, a transmis CJ Bihor. Sursa citată precizează că vehiculele care nu sunt încărcate corespunzător pot deveni un pericol pentru ceilalți participanți la trafic și provoacă daune drumurilor pe care circulă.
[eadvert]
De la începutul anului și până în prezent, conform Compartimentului Transport din CJ Bihor, au fost aplicate 38 de sancțiuni în valoare totală de 395.900 lei, iar 17 vehicule au fost imobilizate prin ridicarea plăcuțelor de înmatriculare. „La controalele efectuate în ultimul an pe drumurile județene, cu scopul de a verifica dacă transporturile de mare tonaj respectă cantitatea și distribuirea corectă a mărfurilor, s-au constat nereguli în special la încărcarea pe axele vehicului. Astfel, transportatorii au fost sancționați, chiar dacă a fost respectat gradul de încărcare per total vehicul”, se arată în comunicatul instituției.
Citiți principiile noastre de moderare aici!