Pensia de invaliditate va fi obţinută mai greu. Ordinul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale nr.1418 din data de 11.octombrie 2010, apărut în Monitorul Oficial nr. 696 din 19 octombrie, aprobă o procedură nouă de încadrare în grade de invaliditate în vederea înscrierii la pensia de invaliditate. Înainte, documentaţia medicală pentru pensionare se făcea în spitale. Acum, omul vine cu documentaţia la casa de pensii.
Pensionare la cerere
„Conform acestei proceduri, expertiza medicală a capacităţii de muncă în vederea pensionării de invaliditate se face la cerere. Persoana care solicită evaluarea capacităţii de muncă va depune o cerere în acest sens, la serviciul de expertiză medicală din cadrul casei teritoriale de pensii”, ne-a informat Leontin Ţîrle, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Bihor.
Cererea va fi însoţită de documente medicale care atestă faptul că persoana care solicită expertizarea prezintă afecţiuni cronice pentru care a urmat tratament recuperator. Evaluarea capacităţii de muncă se face spre finalul expirării duratei de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă şi după efectuarea programelor de recuperare.
Planul de recuperare este obligatoriu pentru persoana în cauză şi pentru persoanele competente să îl aplice, iar bolnavul poate refuza aplicarea unor măsuri recuperatorii numai dacă acestea i-ar putea periclita viaţa, făcându-se şi dovada în acest sens. În urma analizării documentaţiei medicale, a avizului medicului şef, medicul expert emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă în termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de expertizare.
„Evaluarea capacităţii de muncă şi încadrarea în grade invaliditate se fac pe baza normelor şi criteriilor medicale de diagnostic clinic şi diagnostic funcţional aprobate prin hotărâre a Guvernului”, a precizat Leontin Ţîrle.
Medicul expert al asigurărilor sociale stabileşte formele şi condiţiile de muncă indicate pentru cazurile respinse, precum şi pentru pensionarii cu gradul III de invaliditate. Deciziile medicale asupra capacităţii de muncă pot fi contestate, în termen de 30 de zile de la comunicare, la cabinetul de expertiză medicală din cadrul casei teritoriale de pensii şi se soluţionează în 45 de zile de la data înregistrării acesteia.
„În Bihor sunt în prezent circa 50.000 de pensionari de invaliditate, dar numărul este în descreştere de la 54.000, după măsurile luate de Guvern”, a subliniat directorul executiv al CJP Bihor.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!