Cea mai frecventă afecţiune detectată cu ocazia screeningului şcolarilor din clasa I-a şi a V-a ţine de lipsa igienei dentare, arată un raport al acţiunii efectuate în acest an şcolar. 1.080 de elevi de clasa I, adică 81% dintre participanţii la screening, prezintă carii la dinţii temporari, cu 3,5% mai mult decât în anul anterior. Dintre cei de clasa a V-a, au fost depistaţi în acestă situaţie 429 de copii (33,44%), cu 19,5% mai mulţi ca-n 2011. 552 de copii au fost depistaţi cu carii la dantura permanentă şi alte câteva sute cu anomaţii dento-maxilare. „E cumva de neînţeles, pentru că problema asta se vede la o simplă inspecţie a gurii copilului. E un semn că ar trebui să acordăm mai multă atenţie copiilor”, crede viceprimarul Biro Rozalia, cea care susţine necesitarea continuării screeningului şi-n anii viitori.
Vicii de postură
O noutate din acest an a fost controlul pentru depistarea aşanumitelor vicii de postură. În clasa I au fost depistaţi 49 de elevi cu deviaţii de coloană şi zece cu sechele de rahitism situaţia agravându-se după patru ani de şcoală: 173 de copii de clasa V-a au prezentat deviaţii de coloană. 13% dintre copii au fost depistaţi cu defecte de vedere – 219 elevi în clasa I-a şi 122 în clasa a V-a.
Din totalul participanţilor, 133 au fost depistaţi cu anemie şi 131 cu lambliază.
Dincolo de interpretarea rezultatelor, conducerea Administraţiei Sociale Comunitare Oradea (ASCO), cea care gestionează programul, a semnalat neglijenţa părinţilor faţă de datele medicale primite. „pentru mulţi dintre copii, biletul medical a rămas la cabinetele şcolare. Asta nu e în regulă, controlul trebuie continuat la cabinetele şcolare de specialitate”, insistă directoarea Koncsek Zita.
Citiți principiile noastre de moderare aici!