Facultatea de Drept din cadrul Universității din Oradea a organizat, în data de 10 decembrie 2020, conferința națională, cu participare internațională: ,,Administrația Publică și Contenciosul Administrativ. Actualitate și perspective”. Manifestarea face parte din ciclul conferințelor desfășurate anual de Facultatea de Drept și a fost realizată în colaborare cu Editura Universul Juridic. Evenimentul a fost deschis de conf. univ. dr. Cristian Miheș, decanul Facultății de Drept. Lui i s-au alăturat judecătoarea Carmen Domocoș, președintele Tribunalului Bihor și conf. univ. dr. Mircea Ursuța.
[eadvert]
Participanții au prezentat și discutat teme de actualitate, având invitați de marcă din țară și din străinătate, la una dintre cele două secțiuni ale conferinței – Contenciosul administrativ. Actualitate și perspective, online pe universuljuridic.ro și Administrația Publică. Actualitate perspective – online, pe platforma zoom.
În cadrul primei secțiuni au conferențiat judecătorul Adrian Buz, de la Curtea de Apel Oradea, prof. univ. dr. Verginia Vedinaș de la Facultatea de Drept a Universității din București, prof. univ. dr. Ovidiu Podaru de la Facultatea de Drept – Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, conf. univ. dr. Mircea Ursuța, Facultatea de Drept – Universitatea din Oradea, conf. univ. dr. Carmen Domocoș, Facultatea de Drept – Universitatea din Oradea, conf. univ. dr. Dan Constantin Mâță de la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, conf. univ. dr. Lucia Catană de Facultatea de Drept și Administrație Publică din cadrul Universității „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș, dr. Eugenia Marin, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, prof. univ. dr. Anton Trăilescu de la Facultatea de Drept din cadrul Universității din Timișoara.
,,A fost o veritabilă conferință magistrală de Contencios administrativ – în cadrul acestei secțiuni. Dezbaterile au fost intense și foarte utile prin prisma provocărilor pe care le oferă materia contenciosului administrativ în prezent”, a explicat conf. univ. dr. Cristian Miheș, sufletul acestei manifestări științifice.
Cea de-a doua secțiune s-a derulat online, pe platforma Zoom și i-a avut ca invitați conf. univ. dr. Mihaela Pătrăuș de la Facultatea de Drept din cadrul UO, dr. Csaba Békési, director AJOFM Bihor, conf.univ.dr. Claudia Timofte de la Facultatea de Drept a Universității din Oradea, conf.univ.dr. Lavinia Onica-Chipea de la Facultatea de Drept din cadrul Universității din Oardea, lect.univ.dr. Diana Cîrmaciu de la Facultatea de Drept a UO, lect.univ.dr. Simina Goia (Facultatea de Drept a UO), lect.univ. dr. Florina Morozan de la Facultatea de Drept a UO, lect.univ.dr. Oana Mihăilă de la Facultatea de Drept de la Universitatea din Oradea, lect.univ.dr. Mihaela Teacă de la Facultatea de Drept a UO.
Această secțiune a avut și un panel internațional în cadrul căruia au conferențiat profesori de la Universități din Debrecen, Miskolc și Szeged, precum și profesori din cadrul Universității din Oradea: conf.univ.dr. Zoltán Varga, Universitatea din Miskolc, Conf.univ.dr. Éva Erdos de la Universitatea din Miskolc, lect.univ.dr. Péter Bordas de la Universitatea din Debrecen, prof. dr. Elek Balazs de la Universitatea din Debrecen, conf.univ.dr. Cristian Miheș de la Universitatea din Oradea, lect.univ.dr. Bogdan Bodea de la Universitatea din Oradea, prof.univ.dr. Zsuzsanna Árva de la Universitatea din Debrecen, Dr. Adrienn Nagy, director al European and International Law Institute, University of Miskolc, Lect.univ.dr. Erzsébet Csatlós, Universitatea din Szeghed, Lect.univ.dr. Attila Barta de la Universitatea din Debrecen, Nádasné dr. Rab Henriett de la Universitatea din Debrecen, Lect.univ.dr. Marton Zaccaria (Universitatea din Debrecen) și lect.univ.dr. Zsolt Hajnal de la Universitatea din Debrecen.
,,Această secțiune a avut mai multe ateliere, atât în limba română și în limba engleză, în cadrul cărora au fost abordate atât chestiuni care sunt presante și totodată, interesante, din prisma provocărilor momentului, respectiv au fost abordate și chestiuni de principiu, fundamentale pentru Științele Administrative și Drept”, a explicat Miheș.
În cadrul conferinței a avut loc și o prezentare de carte „Tratat de contracte administrative și contencios al contractelor administrative în contextul Codului administrativ și al actelor normative interne și unionale”, semnată de conf.univ.dr. Oliviu Puie, și „Sancțiunile procesuale penale. Inadmisibilitatea – Decăderea – Excluderea probelor nelegal sau neloial administrate – Nulitatea”, autori fiind conf.univ.dr. Ioan Lazărși Mihai Giurgea.
,,Cu ajutorul noii tehnologii chiar și în timpuri pandemice comunicarea academică continuă. Cadrul de dezbatere oferit de secțiunile conferinței oferă oportunitatea de a audia, învăța, de a ne perfecționa și de duce mai departe atât actul didactic și de cercetare, dar și de a identifica soluții practice, atât pentru Drept, cât și pentru Administrație publică. Mulțumim tuturor invitaților, precum și colegilor pentru contribuția la reușita evenimentului, respectiv studenților pentru interesul dovedit. Pentru toți a fost o zi plină, dar frumoasă cu adevărat, din punct de vedere profesional! Sperăm să ne revedem cu bine, sănătoși, cât mai curând și față în față”, a spus conf.univ.dr. Cristian Dumitru Miheș, decanul Facultății de Drept din Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!