Cinci comisii înfiinţate prin Ordinul prefectului au verificat a stadiului de pregătire a şcolilor şi grădiniţelor din judeţ, în vederea deschiderii noului an şcolar. Ca în fiecare an, au fost identificate mai multe probleme la unităţile de învăţământ controlate în mod aleatoriu.
În ceea ce priveşte alimentarea cu apă, s-a depistat că în comuna Borod, sat Şerani unitatea de învăţământ nu dispune de sursă proprie de apă, alimentarea făcându-se de la o fântână din vecini.
„În majoritatea unităţilor verificate nu este efectuată analiza apei la sursa de apă a şcolii. Li s-a pus în vedere faptul că această analiză se face gratuit de către DSP Bihor. Pe cale de consecinţă nu au făcut demersurile de a obţine autorizarea sanitară a unităţilor de învăţământ”, se arată într-un comunicat al Prefecturii.
WC-uri execrabile
Probleme majore au fost şi la grupurile sanitare, în multe cazuri acestea neputând fi folosite, din cauza stării avansate de degradare. Exemplu: în comuna Ceica, sat Ceişoara, sat Corbeşti, sat Cotiglet. De asemenea, s-a constatat că în proporţie de 70% la unităţile de învăţământ unde îndepărtarea apelor menajere se face din fosă vidanjabilă, nu a fost făcută vidanjarea. S-a dat un termen pentru rezolvarea problemei: 10 septembrie 2012.
În şcolile controlate, majoritatea spaţiilor de păstrare şi distribuţie a alimentelor din programul guvernamental „lapte-corn” sunt fără sursă de apă. Şcoala cu clasele I-IV şi Grădiniţa cu Program Normal Ţigăneştii de Criş, comuna Brusturi a fost dată ca exemplu, deoarece acolo se impune amenajarea spaţiului de depozitare a alimentelor – asigurarea ventilaţiei şi a unor rafturi pentru depozitare.
În privinţa clădirilor, Prefectura transmite că majoritatea unităţilor de învăţământ verificare sunt în stare bună, cu excepţia acelora care sunt în plin proces de reabilitare şi a unei şcoli din Toboliu, care e construită doar în proporţie de 50%. Şi sălile de clasă sunt igienizate, cu excepţia celor care se află în reabilitare, transmite Prefectura.
Data de 12 septembrie a fost stabilită ca termen pentru remedierea problemelor constatate în control, „în special cele care vizează asigurarea igienei şi securităţii alimentare a elevilor”. Azi, 13 septembrie, comisia va verifica dacă s-au pus în practică măsurile dispuse.
Citiți principiile noastre de moderare aici!