Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, a primit în această săptămână 4.000 de crotalii bovine prin transfer din judeţul Mehedinţi. Crotalii, vor fi distribuite conform directorului executiv al DSVSA Bihor, Mircea Gelu Budău, în comunele din judeţ în funcţie de solicitările medicilor concesionari.
„Până la sfârşitul lunii se vor finaliza procedurile de achiziţionare a încă 16.000 de crotalii. Ca urmare, vor putea fi asigurate crotalii la peste 90% din necesar, urmând ca până la sfărşitul anului să se regularizeze situaţia”, a precizat Mircea Gelu Budău. Şi la celelalte specii asigurarea crotaliilor se va realiza urmând aceeaşi procedură. Conform statisticilor DSVSA, necesarul de crotalii pentru bovine la începutul acestui an era de 48.000 din care până în luna septembrie au fost asigurate 22.750. La ovine intern, la începutul acestui an era nevoie de 229.000 crotalii din care până în prezent au fost asigurate 126.000 de crotalii. La ovine export, necesarul de 5.000 de crotalii a fost asigurat 100%, la caprine intern din cele 17.000 de crotalii cerute au fost asigurate 7.000, iar la suine din necesarul de 123.000 de crotalii au ajuns la fermieri 99.000 de crotalii.
Este îngrijorător faptul că animalele necrotaliate nu beneficiază de vaccinări şi alte tratamente medicale, fiind de cele mai multe ori vândute pe piaţa neagră. „Avem de-a face cu două aspecte. Un aspect este cel legat de numărul mic de crotalii, iar al doilea este legat de faptul că proprietarii de animale crotaliate nu mai vin să anunţe medicii concesionari când înstrăinează animalele”, a precizat Gheorghe Gug, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Bihor.
Control
În cursul săptămânii trecute, în baza unor reclamaţii în cadrul DSVSA Bihor, s-a desfăşurat o acţiune de verificare şi control a modului de realizare a identificării animalelor şi a repartizării crotaliilor în cadrul judeţului. Acţiunea a fost realizată de experţi din cadrul Corpului de control al preşedintelui ANSVSA Radu Cheţan Roatiş. „Rezultatele şi recomandările comisiei de experţi vor fi comunicate către DSVSA în cursul următoarelor două săptămâni, dar din datele preliminarii nu au fost depistate aspecte ce pot fi imputate conducerii DSVSA Bihor”, a concluzionat directorul DSVSA Bihor.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!