Participare mai degrabă modestă a publicului orădean la cel de-al doilea episod de dezbatere a taxelor şi impozitelor pentru anul viitor. Puţin peste 20 de persoane au luat loc la masa ovală sau în prezidiul Sălii Mari a Primăriei, ca interlocutori pentru stafful Primăriei – city managerul Eduard Florea, directoarea şi adjunctul său de la finanţele locale – Nadia Haş şi Sorin Iacob.
Noutăţi
Dezbaterea a început cu o prezentare a intenţiilor administraţiei Bolojan pentru anul viitor şi a noutăţilor impuse de noul Cod Fiscal.
Astfel, conform cadrului fiscal naţional, din 2016 se schimbă modul de impozitare a clădirilor: acestea vor fi impozitate în funcţie de folosință (clădire rezidenţială sau nerezidenţială) şi nu în funcţie de proprietar.
Impozitele pentru locuinţe vor creşte, din cauza Codului, şi pe fondul faptului că se va lua în calcul suprafaţa construită a imobilului şi nu cea construită, cum era până acum.
Deşi Codul a scos impozitarea progresivă a proprietăţilor – până acum se percepea plus 65% pentru a doua proprietate, 150% pentru a treia şi 300% pentru a patra, executivul nu vrea să renunţe la această sursă.
Pentru că acelaşi Cod îi permite, Primăria va propune Consiliului Local „aplicarea unei cote adiţionale de 50% faţă de cota stabilită prin hotărârea Consiliului Local (0,1% propusă pentru 2016) în cazul în care o persoană fizică deţine în proprietate mai multe clădiri rezidenţiale altele pe lângă cea de domiciliu”.
Să nu crească deloc!
Reprezentanţii executivului au precizat că, după simulările făcute până acum, reiese că bugetul local va încasa în plus, doar din modificările obligatorii impuse de Codul Fiscal, undeva la 4,7 milioane de lei – 1,9 milioane de lei în plus de la persoanele juridice şi 2,9 milioane în plus de la persoanele fizice.
Partea de observaţii şi propuneri din partea publicului a fost cea mai animată.
„Nu se justifică creşterea taxelor şi impozitelor locale, nici pe case, nici pe terenuri şi nici pe automobile. Suprafeţele sunt aceleaşi ca în anii trecuţi, inflaţia e neschimbată iar la maşini, confortul de rulare este mai mic. Codul Fiscal nu vă impune să creşteţi impozitele”, a cerut Ioan Horvath, membru în Coaliţia Rogerius.
„Nu pot aplica modificare zero atâta vreme cât Codul Fiscal îmi cere să aplic creştere între 0,2 şi 0,6. Este o modificare tehnică”, a zis, în replică, administratorul municipal Florea.
Impozit pe hărnicie
„Cum justificaţi cei 50% în plus pentru a doua şi următoarele proprietăţi imobiliare?”, a intervenit un alt participant. „Nu mi se pare normal să fiu pedepsit că am fost mai harnic şi că am mai multe apartamente. Apoi mai e impozitarea terenului de sub construcţie – acela e concesionat de la Primărie pe 99 de ani. Ajutaţi-ne cumva!”, a cerut acesta.
Florea susţine că e necesară menţinerea unei supraimpozitări a clădirilor în plus faţă de cea de domiciliu, pentru că bugetul ar sărăci prea mult prin renunţarea la această sursă. Răspunsul său nu l-a mulţumit pe interpelator: „nu-s de acord cu asta. Am lucrat, am luat credite, plătesc rate şi acum mai plătesc şi impozit în plus”.
Acesta a cerut informaţii şi despre impozitarea unor spaţii care acum figurează la locuinţe dar în fond sunt sedii de firme: „dacă am doar nişte dosare de firmă într-un sertar, cum se impozitează acel imobil?”
Florea zice că executivul local aşteaptă încă normele de aplicare după care proprietăţile persoanelor fizice vor fi încadrate ca spaţii cu altă destinaţie. Anticipează că va conta dacă firma respectivă deduce sau nu facturile spaţiului în situaţia contabilă.
Loviţi în bătrâni!
Un altul a comentat că supraimpozitarea cu 200% a clădirilor degradate nu va rezolva problema clădirilor ci va lovi în vârstnicii oraşului, care nu-şi permit întreţinerea faţadelor. „Din punctul meu de vedere luaţi aceşti bani în plus pe degeaba”, e concluzia sa.
Trimişii Primăriei au arătat că vor fi suprataxate doar imobilele cu probleme la structura de rezistenţă, cazuri rare în rândul caselor dar dese în siturile industriale abandonate.
Pe contrasens cu Pro Democraţia
Liderul organizaţiei locale a Pro Democraţia, Adrian Şimon, l-a interpelat pe Eduard Florea pe tema unui premiu pentru transparenţă pe care Primăria l-a primit în cursul acestui an. I-a comunicat că, în urma unei monitorizări a administraţiei locale, organizaţia pe care o reprezintă a găsit mai multe neajunsuri la capitolul transparenţă decizională. I-a reproşat că administraţia Bolojan nu merită premiul respectiv pentru că nu a organizat nicio audiere publică. „Ce e o audiere publică?”, a cerut Florea o definire a termenului. „Aveţi premiul pentru transparenţă şi nu ştiţi ce e o audiere publică?! Vă rog să vă predaţi diploma pentru transparenţă celor care v-au dat-o!”, i-a cerut Şimon lui Florea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!