Până în data de 05.03.2015, persoanele interesate pot transmite observaţii şi propuneri la Proiectul de lege privind contractele de credit pentru consumatori, garantate cu bunuri imobile. Proiectul se află în dezbatere publică pe site-ul ANPC. Din discuţiile cu specialiştii de pe piaţa intermedierilor de credite şi imobiliare, acest proiect are părţi bune şi părţi rele.
Plusuri
„Proiectul de lege aduce câteva plusuri în favoarea solicitantului de credite. În primul rând reduce numărul şi cuantumul comisioanelor bancare. Apoi, se introduc termene în care banca trebuie să răspundă în scris solicitantului. Se evită, astfel, situaţiile în care solicitantul de credit se baza pe acceptul verbal în acordarea creditului. Exista şi situaţia în care se dădea un avans pentru tranzacţionarea unui imobil, creditul nu se mai acorda, iar solicitantul pierdea avansul”, este de părere Carmen Ciordaş, manager Hestia Servcom. Aceasta crede că la plusuri se poate plasa şi reglementarea activităţii intermediarului de credite. „Consider că acest Proiect de lege trebuie să fie dezbătut punctual cu intermediarii de credite, evitându-se astfel impunerea unor condiţii neaplicabile ulterior”, crede Carmen Ciordaş.
Ionuţ Verzea, manager InfoBanking, recunoaşte faptul că de-a lungul timpului, au existat pe piaţă intermediari de credite care nu au respecat întocmai interesele clienţilor, şi nici nu erau buni cunoscători ai domeniului bancar, ca să poată oferi servicii de consiliere cu adevărat veritabile. „O primă selecţie a acestor presupuşi brokeri s-a făcut în 2008, când criza a blocat creditarea şi au rămas activi pe piaţă doar brokerii care au câştigat notorietate, iar clienţii apelau la serviciile lor ca urmare a bunelor recomandări”, a declarat specialistul. Acesta este de acord cu ideea de înfiinţare a unei autorităţi naţionale care să reglementeze activitatea brokerilor de credite. Astfel, doar cei competenţi şi profesionişti vor putea oferi aceste servicii de acum încolo.
„Sunt de acord ca procedura de executare silită să fie considerată ca ultimă măsură, iar banca să acorde clientului aflat în dificultate de plată soluţii de reeşalonare sau refinanţare internă, ca să evite procedura de executare silită. Sunt astăzi bănci care percep clienţilor vechi dobânzi de 11% la credite imobiliare, iar oferta curentă presupune o dobândă de 5%. Clientul are dificultăţi de plată a unei dobânzi de 11%, dar ar plăti ratele la timp dacă dobânda ar fi redusă la 5%. Iar cum astăzi băncile nu practică astfel de refinanţări, clientul ajunge în executare, iar banca nu îşi acoperă nici 50% din datoria scadentă”, explică Ionuţ Verzea.
Minusuri
Specialistul spune că pe piaţă există deja brokeri de credite care respectă întocmai standardele de profesionalism, au cunoştinţe bancare şi sunt în măsură să ofere servicii competente şi profesionale. „Ar trebui ca viitoarea Autoritate să selecteze deja aceşti brokeri recunoscuţi pe piaţă pentru serviciile lor competente. Sunt companii care intermediază sume imense, de 60 de milioane de euro pe an. Acestea nu ar putea avea aceste volume dacă nu ar avea brokeri profesionişti şi competenţi”, susţine Ionuţ Verzea.
Chiar daca băncile sunt cele care acum plătesc comisioane brokerilor de credite, specialistul ţine să precizeze că asta nu înseamnă că acţionează în interesul băncilor şi nu al consumatorului. „Un intermediar profesionist luptă pentru interesul clientului, adică acela de a-i obţine cel mai ieftin, cel mai rapid, cel mai flexibil produs de finanţare, în funcţie de solicitarea acestuia. Noi, de exemplu, îi punem la dispoziţie patru oferte de finanţare, cu absolut toate costurile la vedere, în aşa fel încât el să poată alege în cunoştinţă creditul potrivit lui. Nu eu aleg banca la care clientul întocmeşte dosarul, el o alege, pe baza informaţiilor transparente primite. Nu am nici un interes financiar, pentru că indiferent ce bancă alege clientul, acea bancă îmi va plăti mie un comision pentru că a câştigat un client nou. Acesta este motivul pentru care ofer servicii gratuite clientului”, explică brokerul.
Acesta nu este de acord ca noua lege să îl oblige să îi ceară clientului bani, pentru că astfel serviciile de brokeraj bancar vor ajunge să fie produse de lux. „Astăzi, oricine are acces la serviciile de brokeraj bancar gratuit, fie că are are un venit de 700 de lei sau 7.000 de lei. Dacă de luna viitoare îi solicit 200 de euro comision unui client cu venituri de 1.000 de lei, el va merge să solicite direct în bancă un credit, pe motiv că «economiseşte bani». Iar acea bancă îşi vinde serviciile şi garantează că are cea mai bună dobândă, iar clientul acceptă oferta. Dar banca nu îi va spune că taxele de acordare sau de gestiune lunară sunt duble faţă de o bancă concurentă”, susţine Ionuţ Verzea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!