Statul vrea să impoziteze toate câştigurile. Ultimii bani la care statul nu este părtaş sunt bacşişurile. Potrivit unui proiect de act normativ, statul ar putea impozita bacşişul, acesta fiind marcat pe un bon separat. Nu este sigur că banii vor ajunge însă în buzunarul ospătarilor. Aceştia vor ajunge mai întâi la patron, iar după reţinerea impozitului de 16% acesta va hotărâ ce să facă cu ei: să-i împartă la angajaţi sau nu.
Pro şi contra
Ideile în ceea ce priveşte impozitarea sau nu a bacşişului sunt împărţite. Administratorii şi directorii de hoteluri şi restaurante nu ar spune nu cu toată gura. „Noi nu avem nici o problemă, dar să facă nişte norme clare de aplicare a legii. În funcţie de lege, noi vom merge după ea, dar să nu existe portiţe de interpretare. N-ar fi un capăt de ţară impozitarea bacşişului. S-ar putea inspira de la cum se face afară”, ne-a declarat Adi Martin, director economic la Complexul President din Băile Felix.
[poll id=”126″]
Ioan Covaci, organizator de evenimente, nu este de acord să sufere patronul pentru banii găsiţi în buzunarul angajatului. „Nu pot să-i controlez în buzunar pe toţi angajaţii şi atunci de ce să fiu eu amendat pentru banii găsiţi la ei”, se întreabă Ioan Covaci.
Când vine vorba de ospătari, care vor fi cei mai atinşi de introducerea impozitului pe bacşiş, situaţia devine mai gravă. „Ospătarul are cel mai mic salariu. El din bacşiş trăieşte. Dacă se va impozita bacşişul, va trebui să-i mărească salariul”, este de părere Nelu Matei, executiv chef. Acesta ne-a dat exemplu cum se procedează afară, din experienţa pe care a avut-o la muncă în alte ţări. În străinătate bonul mai conţine 10%-15% bacşişul – tips-ul, cum este denumit, bani care se colectează separat. Nelu Matei crede că dacă se va impozita bacşişul va dispărea motivaţia ospătarilor şi acest lucru va lovi şi în industria sălilor de nunţi. „Dacă se loveşte în industria sălilor de nunţi se loveşte în toată economia. Serviciile nu au preţuri fixe. Dacă eşti mulţumit de un serviciu îl plăteşti în plus, dacă nu, nu”, spune specialistul. Acesta se întreabă cum vor fi impozitaţi banii muzicanţilor de la nunţi: fără număr, fără număr.
În ceea ce priveşte instituţiile abilitate să controleze, în străinătate aceste vin toate odată şi oferă mai întâi consultanţă. „Prima dată vin şi îţi oferă consultanţă, îţi spun ce condiţii şi norme trebuie să respecţi şi revin după un timp, când îi programezi. Atunci verifică dacă ai îndeplinit cerinţele şi îţi taie o chitanţă pentru o sumă de bani, care reprezintă tariful consultanţei”, a declat Nelu Matei.
Monica Roman, o altă angajată în domeniul HORECA spune că impozitarea bacşişului i se pare o tâmpenie. „De asta se angajează ospătarii pe salarii mici, fiindcă li se spune că primesc bacşiş. Sunt total dezamăgită de această hotărâre: nu cred că acei bani reprezintă un aport aşa de mare la buget”, a precizat Monica Roman.
Citiți principiile noastre de moderare aici!