Consilieri locali ai UDMR şi PSD, precum şi majoritatea participanţilor la dezbaterea de luni după-amiază, au respins proiectul municipal care ar impune fie sterilizarea tuturor câinilor sănătoşi, de peste şase luni, fie taxarea stăpânilor care nu sunt de acord cu sterilizarea animalelor lor de companie sau de curte.
În introducere, Diana Birău, adjunct al Direcţiei Juridice din cadrul Primăriei Oradea, a reamintit că municipiul se confruntă cu înmulţirea câinilor comunitari din cauza căţeilor abandonaţi în stradă fie de orădeni, fie aduşi din localităţi învecinate. Potrivit acesteia, doar în ultima lună s-au ridicat 50 de căţeluşi de pe străzile municipiului, şi duşi la adăpostul SOS Dogs.
Ca atare, Diana Birău a îndemnat participanţii fie să sesizeze Poliţia Comunitară când observă oameni care lasă pe străzi pui de căţei, fie să îmbunătăţească proiectul municipal de control al reproducerii câinilor.
Împuternicit de zece cabinete medicale veterinare private, Jankay Ferdinand a propus, în contravariantă, obligativitatea injectării de anticoncepţionale, o dată pe semestru.
În consecinţă, Diana Birău l-a rugat pe dr. Jankay Ferdinand să întocmească un studiu privind costul şi modul de verificare a administrării anticoncepţionalelor.
UDMR, împotrivă
La rândul său, consilierul local UDMR – Szabo Jozsef a declarat: „Dacă un câine are gazdă, atunci proprietarul răspunde pentru el. Nu sunt de acord cu sterilizarea tuturor câinilor ci doar a câinilor comunitari. Mai susţin că ar trebui ca municipalitatea să aloce un buget anual pentru adăpostirea câinilor ridicaţi de pe străzi, întrucât nu putem lăsa această problemă doar pe umerii unei fundaţii precum SOS Dogs”. Iar consilierul UDMR Sarkozi Zoltan a afirmat că ar fi aşteptat ca şi primarul Ilie Bolojan să fie prezent la dezbatere, pentru a-şi susţine proiectul.
În replică, liberalul Daniel Vulcu a observat că o dezbaterea nu depinde de prezenţa unei singure persoane, fie chiar şi primar, şi a precizat că susţine ideea sterilizării.
Sau cipuri pentru câini
La rândul său, consilierul PSD Bogdan Hossu a avansat două propuneri concrete pentru gestionarea problemei câinilor: marcarea cu cipuri a tuturor câinilor din Oradea precum şi obligativitatea de controale bianuale la veterinar.
Dintre cetăţenii prezenţi la dezbatere, cea mai pertinentă observaţie a fost că „ În calitate de cetăţean, dreptul meu la proprietate este inviolabil, ori prin acest proiect Primăria dispune ce să fac cu câinele meu! Şi apoi, eu ştiu că în România se aplică încă prezumţia de nevinovăţie dar totuşi văd că suntem consideraţi vinovaţi şi suntem acuzaţi că ne lăsăm câinii să se împerecheze şi apoi aruncăm puii în stradă. Primăria nu poate da lege în curtea mea. Se încalcă dreptul constiţional la proprietate. Doar dacă scot câinele pe stradă, adică pe domeniu public, poate domnul poliţist comunitar să-mi ceară adeverinţa că am sterilizat câinele”.
În încheiere, Diana Birău a invitat pe cei interesaţi să-şi depună propunerile în scris, pentru a putea fi completat proiectul înainte de a intra în dezbaterea Consiliului Local. Totodată, Diana Birău a amintit că din taxa de nesterilizare au urma să se acopere atât din costurile Adăpostului SOS Dogs cât şi amenajarea de noi ţarcuri pentru plimbat câinii fără lesă.
C.H.
Vom avea Zilele cainilor comunitari
Citiți principiile noastre de moderare aici!