În contextul în care joi, la Cluj-Napoca, va participa la o dezbatere privind regionalizarea, şeful APD Oradea, Adrian Simon, spune că va pune pe masa dezbaterii problemele menţionate mai sus, de la nivelul Oradiei şi Bihorului, dar care, arată el, sunt valabile şi în alte locuri din ţară. După ce a cerut la CL Oradea şi CJ Bihor documentele care atestă votul uninominal al fiecărui ales local/judeţean în parte, precum şi informaţii cu privire la cheltuielile curente ale şefilor celor două instituţii, Asociaţia Pro Democraţia a ajuns la concluzia că, la capitolul transparenţă, Consiliul Judeţean este „cu un mic pas în faţa” Consiliului Local Oradea!
Adrian Simon va reprezenta Asociaţia Pro Democraţia (APD) Oradea azi, într-o dezbatere publică privind regionalizarea, ce va avea loc la Cluj. Simon va reprezenta APD Oradea, dar nu şi Oradea în sine, deoarece transmite că nu va purta cu el mesajul fluturat de clasa politică bihoreană în urmă cu ceva vreme: „Oradea – capitală regională”. Simon nu crede că Oradea are argumente în faţa Clujului, dacă Guvernul va decide ca cele două oraşe să facă parte din aceeaşi regiune.
În schimb, pro-democratul Simon anunţă că va face o prezentare a funcţionalităţii democraţiei locale în Oradea şi Bihor, „pentru a veni cu idei concrete, ce ar trebui puse în practică”. În urma unor solicitări pe care APD le-a făcut pe adresa Consiliului Judeţean Bihor şi a Consiliului Local Oradea, Simon a formulat o concluzie, cu titlu de deziderat. Va spune şi la Cluj că se cade ca nicio informaţie de interes public să nu fie oferită contra-cost şi va susţine cauza cetăţeanului care ar trebui să aibă un mai mare control asupra legislativului local şi, pe viitor, regional. Simon şi, prin extensie, clubul orădean al Asociaţiei Pro Democraţia, îşi doreşte ca aceste foruri decizionale să poată fi mai uşor dizolvate de cetăţeni, printr-o simplificare a procedurii de iniţiere a referendumului local. De asemenea, şi contestarea hotărârilor locale, judeţene şi, pe viitor, a celor regionale, ar trebui facilitată cetăţenilor, crede omul de la APD Oradea.
Vot contra-cost!
Adrian Simon şi colegul său, jurnalistul Florin Budea au ajuns la aceste concluzii în timp, iar cea mai recentă întreprindere a lor este un demers prin care s-au adresat direct Consiliului Judeţean şi Consiliului Local Oradea. În baza Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, APD Oradea a cerut celor două instituţii documentele cu votul uninominal consemnat al aleşilor locali/judeţeni. Iar CJ Bihor a ieşit mai bine decât CL Oradea, susţin reprezentanţii APD Oradea! Aceasta deoarece administraţia judeţeană le-a pus la dispoziţie, fără nicio condiţionare, un vraf de hârtii, care ilustra felul în care a votat fiecare consilier judeţean în parte, la şedinţele CJB din ultimele luni. Uşa municipalităţii s-a deschis mai greu, transmit Budea şi Simon. Aceasta deoarece pentru fiecare filă cu informaţii de acest gen, angajaţii municipalităţii au cerut câte 1 leu. Şi cum era vorba despre 170 de file, oamenii de la APD au renunţat să plătească aceşti bani din buzunarul propriu. În cele din urmă, arată Simon, li s-au pus la dispoziţie tabelele cu voturile individuale, însă doar pentru consultare, fiind nevoiţi să le returneze în scurt timp Consiliului Local.
Între timp, săptămâna trecută, înainte de şedinţa Consiliului Local, APD le-a trimis consilierilor locali email-uri, cerându-le acestora să binevoiască a le pune la dispoziţie documentele cu istoricul voturilor proprii, pentru Hotărârile de Consiliu. Până acum au reacţionat doar UDMR şi PDL, a arătat Simon, adăugând că dacă nici după şedinţa CL din aprilie, celelalte grupuri de aleşi locali – PNL şi PSD – nu vor răspunde pozitiv, Pro Democraţia va iniţia un demers civic, de strângere de semnături, pentru a li se confisca acestora laptopurile cu care i-a cadorisit municipalitatea. Aceasta deoarece atitudinea lor arată că nu-şi consultă adresele de poştă electronică oferită de Primărie (@oradea.ro).
Dezbatere în anonimat
APD Oradea a făcut o comparaţie şi între dezbaterile publice organizate de CJ, respectiv CL şi a concluzionat că singura dezbatere ţinută de Judeţ, privind transporturilor, a fost mai vie decât cele iniţiate de municipalitate în ultima vreme: cea privind proiectul de modernizare de la Piaţa Rogerius, respectiv dezbaterea privind bugetul Oradiei pe 2013, la care participarea societăţii civile a fost ca şi egală cu zero. În acest din urmă caz, confruntaţi cu anonimatul dezbaterii, Simon crede că ar fi fost preferabil ca edilii să o amâne.
În fine, Pro Democraţia a cerut şi cheltuielile primarului, ale viceprimarilor, respectiv a preşedintelui CJ şi a vicepreşedinţilor de la Judeţ, cu telefonia fixă/mobilă, banii de combustibil şi de protocol. Şi aici au fost diferenţe de abordare a solicitării APD. Consiliul Judeţean a transmis cifrele concrete ale cheltuielilor de acest tip, în timp ce Primăria a informat doar care sunt plafoanele stabilite prin acte normative, pentru primar şi viceprimar, în cazul acestor cheltuieli.
Citiți principiile noastre de moderare aici!