Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor cercetează felul în care au fost retrocedate mai multe imobile către entităţi bisericeşti, respectiv persoane fizice şi juridice. Preşedintele PRM, Gheorghe Funar, a transmis miercuri că a fost audiat de procurori în aceste speţe, el fiind, de fapt, cel care a introdus denunţul penal. Asemenea dosare au fost deschise la toate parchetele din Ardeal, anunţă Funar, care a dat şi o listă locală cu imobile retrocedate sau în curs de retrocedare frauduloasă, în opinia sa „către Ungaria şi biserici ungureşti”, după cum s-a exprimat politicianul. Iată imobilele din Oradea pe care le-a semnalat Funar: Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Palatul Baroc – Muzeul Ţării Crişurilor, clădirea fostei Policlinici Mari, clădirea în care a funcţionat Colegiul Economic Partenie Cosma, Colegiul Tehnic Andrei Şaguna, Liceul sanitar Vasile Voiculescu, Liceul Ady Endre, clădirile de pe strada Independenţei de la nr. 11 şi nr. 13, clădirea Regiei Autonome de Îmbunătăţiri Funciare de pe strada Roman Ciorogariu.
Gheorghe Funar consideră că multe dintre retrocedări s-au făcut în mod ilegal, susţinând că majoritatea celor care le-au deţinut, înainte să fie naţionalizate, au fost despăgubiţi deja de Statul Român, în aur, în perioada interbelică! Liderul PRM a făcut şi alte afirmaţii grave, privitoare la securitatea naţională.
Multe dintre clădirile şi terenurile retrocedate după căderea comunismului către foştii proprietari, în special către bisericile istorice maghiare sunt frauduloase, afirmă Gheorghe Funar, preşedintele PRM. Acesta îşi susţine afirmaţia invocând o despăgubire pe care Statul Român ar fi plătit-o deja, în perioada interbelică, în favoarea foştilor mari proprietari maghiari din Ardeal. Despre care, însă, în mod ciudat, aproape nimeni nu ştie! Potrivit lui Funar, România a pierdut un arbitraj internaţional la Paris, în 1930 şi a trebuit să-i despăgubească pe maghiari în aur, printr-o societate deschisă în Elveţia, la Basel (!), în răstimpul 1931 – 1938. Acesta a fost cunoscut ca „procesul optanţilor”, transmite peremistul. Denumirea vine de la faptul că aceşti mari proprietari maghiari putuseră opta, după Trianon, între a rămâne în România Mare şi a se stabili între noile graniţe ale Ungariei. Imensa lor majoritate au plecat, însă.
De aceea, în multe cazuri, marea retrocedare de după decembrie 1989 ar fi fost, de fapt, o a doua despăgubire oferită foştilor proprietari, ilegală şi ilegitimă, potrivit viziunii PRM.
În argumentaţia sa, Funar invocă şi un Decret al Guvernului Rădescu, la 12 ianuarie 1945, parafat şi de Regele Mihai, înainte să vină comuniştii la Putere. Atunci, se confiscau proprietăţile ce aparţinuseră „acelor cetăţeni maghiari din Ardealul ocupat care au săvârşit atrocităţi împotriva românilor şi evreilor”, susţine Gheorghe Funar.
În privinţa retrocedării clădirii Palatului Baroc (Muzeul Ţării Crişurilor) către Episcopia Romano-Catolică, se invocă actul de donaţie benevol din 1963, al Vicariatului Catolic, către Statul Român, justificat de faptul că prelaţii catolici nu aveau atunci fonduri să întreţină palatul, aflat într-o stare dezolantă. După 1989, episcopul catolic Tempfli l-a revendicat, susţinând că acel act de donaţie s-a făcut la presiunea autorităţilor comuniste. Funar spune că Statul Român ar fi investit în clădire 1 milion de dolari, la valoarea din acei ani. Mihai Drecin, preşedintele PRM Bihor, s-a angajat să obţină de la Arhive documentele care să arate valoarea pe care autorităţile române au investit-o în clădire, pentru a o readuce într-o condiţie bună. Aceasta pentru ca Statul Român să fie despăgubit, la rându-i, de către actualii proprietari. Lunar, Episcopia Romano-Catolică percepe Muzeului o chirie de 15.000 de euro, instituţia muzeală funcţionândd într-un spaţiu mult diminuat, din 2011 încoace. Chiria e plătită din bugetul Consiliului Judeţean.
Gheorghe Funar susţine că, din primăvară încoace a făcut demersuri la toate parchetele de pe lângă tribunalele din Ardeal, pentru ca procurorii să investigheze modul în care s-au realizat retrocedările. A invocat şi o serie de clădiri din Oradea, majoritatea spaţii pentru instituţii de învăţământ, retrocedate sau revendicate doar. „Şefa Parchetului din Covasna m-a trimis la Cluj, să cerceteze cei de la Cluj, pentru Covasna! Însă am convingerea că aici, la Oradea, dosarul este pe mâini bune. Ar trebui să se ajungă la aflarea adevărului”, spune Funar, chiar dacă admite că demersul ar putea fi, totuşi, oarecum tardiv.
„Diktatul de la Bruxelles”!?
În stilu-i caracteristic, Funar a făcut şi o serie de afirmaţii grave ce privesc relaţia dintre România şi Ungaria. „Din surse”, liderul PRM a aflat că în 2014 autorităţile ungare se pregătesc să ceară la Bruxelles dezlipirea Ardealului de România (!), invocând, ca motivaţie, milioanele de cetăţeni cetăţeni maghiari din România – rezultaţi în urma procedurii accelerate de acordare a cetăţeniei maghiare către cetăţenii români – dar şi numeroasele terenuri retrocedate către diverse culte, persoane fizice şi juridice cu legături la Budapesta. Politicianul român nu se sfieşte să prezică un „Diktat de la Bruxelles”! „Se va invoca principiul autodeterminării naţiunilor. Sigur că nu dorim să se repete pe timp de pace, ceea ce s-a întâmplat în 1940, pe timp de război”, spune Funar, care avansează un procent de 35-40% din totalul imobilelor din Ardeal care ar fi ajunse deja în proprietatea „Ungariei şi a bisericilor ungureşti”. „Trebuie stopat tot acest fenomen. Este o acţiune de masă, foarte bine dirijată de la Budapesta”, trage alarma peremistul care l-a înlocuit la şefia PRM pe Vadim Tudor. Acestuia din urmă, Funar îi descoperă etnicitatea evreiască şi îl acuză de infracţiuni, după ce ar fi vândut drapelul de luptă al lui Avram Iancu, către o casă de licitaţii, respectiv ar fi comis evaziuni fiscale!
Citiți principiile noastre de moderare aici!