Să găseşti loc de parcare pe unde ai treabă, în Oradea zilelor noastre, e fericire curată. În aceste condiţii, să stai pe Corso într-o zonă aglomerată şi să ai parcarea de domiciliu la dispoziţie toată ziua, păzită cu barieră de potenţialii intruşi, cu binecuvântarea Municipalităţii, e semn clar de castă superioară.
Bariera face diferenţa
Aceasta e situaţia celor care locuiesc în blocurile de pe Corso, în zona parcării etajate din vecinătatea Palatului de Justiţie. Incontestabil, zona este foarte aglomerată din cauza proximităţii instituţiilor publice şi a spaţiilor comerciale de pe Corso, dar aceste conflicte urbane se regăsesc în orice punct aglomerat din oraş. În cazul celor de pe Corso, bariera face diferenţa! Accesul în parcările lor de domiciliu, amenajate pe domeniul public, din banii oraşului, este restricţionat altora, pe timpul zilei. Asta spre nemulţumirea celor cu activităţi comerciale la parterul blocului de pe Corso, care s-au trezit alungaţi din parcare, fără explicaţii.
„Suntem în spaţiul comercial de la parterul blocului din 92. La un moment dat, când încă erau garajele acelea construite ilegal, asociaţia de proprietari a montat o barieră şi ne-a dat şi nouă telecomandă. De vreo trei săptămâni, fără nicio avertizare, au schimbat codul de acces. Nu a fost nicio discuţie, ca între oameni. Eu înţeleg că pot fi nemulţumiţi, că s-a întâmplat să parcăm pe locuri rezervate şi să ne prindă ora patru după-masa, dar ne-au anunţat şi ne-am mutat maşinile”, se plânge Szenesi Tiberiu. Orădeanul spune că a reclamat situaţia şi la Primărie, dar i s-a spus că, din moment ce bariera este montată cu autorizaţie, nu se poate face nimic.
Rezultatul negocierii
Până acum vreo doi ani, în spatele blocurilor de pe strada Republicii, o parte dintre cei care locuiesc acolo îşi puteau parca maşinile în garaje construite mai mult sau mai puţin legal, după modelul uzual în Oradea. Cu ridicarea parcării etajate în locul Spitalului de boli infecţioase, a apărut necesitatea unor spaţii libere în jurul edificiului, din raţiuni de siguranţă la incendiu. A fost demolat localul Kokoon şi, împreună cu acesta, garajele rezidenţilor. „Terenul trebuia eliberat rapid, aşa că am intrat în discuţii cu proprietarii, între care unii nu voiau să cedeze foarte uşor. În urma negocierii, am convenit să păstrăm bariera, mai ales că este clar că e o zonă de conflict, iar bariera a fost montată de asociaţia de proprietari în 2007, cu autorizaţie de la Primărie”, este poziţia Direcţiei Patrimoniului Imobiliar.
Decizia Primăriei
Într-un final, zonă de conflict urban sau nu, ultimul cuvânt în disputa din zonă îl are Primăria. Bariera este montată pentru a descuraja accesul rutier al străinilor în zona cuprinsă între bloc şi parcarea etajată, doar că terenul respectiv este domeniu public, amenajat recent pe banii oraşului. La fel spun şi toate indicatoarele rutiere din zonă, care, teoretic, încurajează folosirea cât mai eficientă a puţinului spaţiu din Centru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!