Pe 6 iunie 1930 a avut loc un eveniment care și-a pus amprenta emoțională pentru multă vreme asupra localității Vadu Crisului. 6 iunie 2015 e o zi care va rămâne pentru multă vreme una însemnată în viaţa comunităţii din Vadu Crişului. E ziua în care Alteţele lor Regale Prinţul Paul, Prinţesa Lia şi Micul Prinţ Carol Ferdinand au aterizat cu elicopterul la ora 15.20 în apropierea locului unde pe 6 iunie 1930, în urma pierderii unuia din rezervoarele avionului, a aterizat în marginea satului Vadu Crişului viitorul Rege Carol al II-lea, care venea spre București de la Munchen via Viena.
Oaspeţii au fost întâmpinati conform tradiţiei cu pâine şi sare de către primarul Dorel Cosma, şi viceprimarul Ioan Hasas, gazdele evenimentului, dar şi de Cornel Popa şresedintele Consiliului Judetean, de senatorul Gavrila Ghilea, de consilierul judeţean Dumitru Voloşeniuc, de Sandor Gyongyi şi Andrea Vădineanu, nepoata, respectiv strănepoata Mariei Mudura.
Bustul Regelui
„Acum 15 ani am cunoscut-o pe doamna Maria, era foarte bătrână atunci”, le-a mărturisit Prinţul Paul celor prezenţi imediat după sosire. Prinţul Paul nu a venit cu mâna goală la Vadu Crişului, ci cu o carte pe care a găsit-o moştenind biblioteca din Portugalia a bunicului său, „Aterizarea lui Carol al II-lea în Vadu Crişului”. Cartea conţine fotografiile făcute cu sătenii, inclusiv cu Maria Mudura. Semn că dragostea de frumos şi bunele maniere se învăţă din primii ani de viaţă în familia Prinţului Paul e demonstrat de faptul că Micul Prinţ Carol Ferdinand a remarcat imediat prezenţa unei flori de mac pe care dorea să o ofere mamei. La rândul Domniei Sale, Prinţesa lia nu s-a putut stăpâni să nu remarce cât de bună e apa de Vadu Crişului servită dintr-un vas de ceramică specifică locului. Micul Prinţ şi-a făcut apariţia îmbrăcat în straie populare. De la locul aterizării oaspeţii şi cei prezenţi au mers la casa unde s-a născut şi a trăit 50 de ani Maria Mudura femeia care i-a dat apa din ulcior Prinţului Carol pe 6 iunie 1930. Aici, primarul Dorel Cosma şi Sandor Gyongyi au dezvelit o placă comemorativă.
Dupa depunerea coroanelor, cei prezenţi în frunte cu oaspeţii şi formaţia de dansuri populare Moşut au pornit pe jos spre parcul din faţa blocului de locuinţe pentru a dezveli bustul Regelui Carol al II lea. Monumentul a fost realizat de sculptorul Deac Arpad. Artistul a refăcut pe soclu şi moneda de aur cu chipul Mariei Mudura. După intonarea Imnului naţional , viceprimarul Hasas a salutat oaspeţii şi locuitorii comunei prezenţi la eveniment citând din Micea Eliade: „Istoria e alcatuită din evenimente împlinite şi trebuie s-o acceptăm ca atare, căci numai ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă există în mod concret, istoric. A nu accepta istoria înseamnă a evada din concret, a trăi în abstract, deci, în cele din urmă, a nu trăi deloc”, apoi a remarcat importanţa acestei zile de 6 iunie şi l-a invitat la microfon pe domnul Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crişului pentru a ţine cuvântarea.„Din 1930 până în 1940, Vadu Crişului a purtat numele de Vadul lui Carol al II-lea. În fiecare an era invitată o delegaţie de la Vadu Crişului de ziua lui la Casa Regală. S-a îndrăgostit de Vadu Crişului”, a explicat primarul.
Larisa Bradea, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic din Vadu Crişului, a dat citire unui articol despre evenimentul care a avut loc la data de 6 iunie 1930 şi apărut în Jurnal Bihorean, la data 29 mai 2001. Sandor Gyongyi, nepoata Mariei Mudura a facut o scurta prezentare a vietii bunicii sale.
Au urmat la microfon Altetele Lor Prinţul Paul şi Printesa Lia apoi a avut loc dezvelirea bustului Regelui Carol al II- lea.Preotii Mititeanu Sorin,Tura Vasile, Tantas Vasile, în prezenta corului Bisericii Ortodoxe din Vadu Crişului au ţinut slujba de sfinţire a monumentului, după care a urmat festivitatea de depunere de coroane. Dupa un dans popular din Vadu Crişului prezentat de Formaţia Mosut a urmat inaugurarea podului la intrarea în Defileul Crişului Repede. După momentul religios oficiat de către preotul Mititean Sorin primarul Cosma a prezentat datele tehnice ale podului.Am aflat ca noua constructie are 106 m lungime şi 6.5 m lăţime şi a fost finanţat din fonduri locale şi cu sprijunul Consiliului Judeţean. După cuvântul domnului Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean cei prezenţi au asistat la refacerea momentului în care pluta cu sare ajunge în localitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!