Chiar dacă produsele etnobotanice sunt considerate droguri de mare risc, cinci tineri cu vârste între 17 – 25 de ani au încercat zilele trecute să comercializeze 30 de pliculeţe cu o substanţă care are efect psihotrop. Joi, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea şi procurorii DIICOT au întreprins o aţciune pentru depistarea persoanelor care mai comercializează încă astfel de produse etnobotaniceinterzie pentru comercializare şi consum şi i-au prins în flagrant pe cei cinci tineri orădeni.
Poliţiştii au informat că substanţa pe care încercau să o vândă cei cinci se numelte „mefedronă” şi e cunoscută mai mult sub denumirea populară „sare de baie”. Această substanţă figurează în tabelul I din anexa Legii nr. 143/2000, ca fiind un drog de mare risc.
Riscă puşcărie
Trei dintre cei cinci tineri prinşi în flagrant de poliţiştii şi procurorii antidrog au fost reţinuţi în Arestul I.P.J. Bihor, iar vineri, 19 februarie a.c. – prezentaţi la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă, sub aspectul comiterii infracţiunii de trafic de droguri de mare risc. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă să stea în spatele gratiilor între 10 şi 20 de ani.
Poliţiştii de la BCCO Oradea atrag atenţia bihorenilor că luni, 15 februarie 2010, în Monitorul Oficial al României nr. 100/15.II.2010 a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă nr. 6 din 10 februarie 2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr.143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi pentru completarea Legii nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope. Acest fapt înseamnă că din 15 februarie, toţi cei ce încearcă să consume sau să vândă astfel de produse sunt pasibili de pedeapsă penală. Poliţiştii avertizează şi patronii de weedshopuri amintindu-le că în zece zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă (din 25 februarie a.c.) „au obligaţia să distrugă pe cheltuiala proprie, cu respectarea prevederilor legale plantele şi substanţele pe care le deţine”, a transmis inspectorul principal de poliţie, Alina Dinu, care informează că se pedepseşte şi „cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul plantelor şi substanţelor prevăzute de ordonanţa de urgenţă”.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!