Incidentul a ieșit la iveală odată cu condamnarea orădeanului, la finalul lunii martie, la un an și 3 luni de închisoare, cu suspendare, pentru contrabandă asimilată. Cu ocazia percheziției informatice, anchetatorii au reușit să recupereze datele din telefon și au strâns probe conform cărora dispozitivul era folosit de inculpat pentru a stabili întâlniri cu furnizorii de marfă de contrabandă.
Potrivit sentinței Judecătoriei Oradea, consultată de Bihon, bărbatul a fost oprit în trafic de polițiștii Biroului de Ordine Publică și de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, în dimineața de 23 octombrie 2023, în zona Pieței 22 Decembrie din municipiu. Oamenii legii i-au cerut să le permită controlul utilitarei pe care o conducea și au găsit pe bancheta din spate mai multe sacoșe și saci de rafie în care se aflau peste 1.000 de pachete cu 22.000 țigări netimbrate sau timbrate necorespunzător, toate provenite din contrabandă.

foto: Poliția Bihor
„Profitând de un moment de neatenție din partea polițiștilor aflați la fața locului, inculpatul a scos din buzunar un telefon mobil și l-a izbit cu putere de pământ, în apropierea autoutilitarei, cu scopul de a-l distruge, iar ulterior a negat că telefonul i-ar aparține”, au menționat procurorii în rechizitoriu.
Polițiștii au recuperat resturile telefonului, iar din datele informatice extrase au aflat că în agenda dispozitivului exista un singur contact, cu care bărbatul oprit în trafic avusese mai multe schimburi de mesaje și apeluri. „Din conținutul mesajelor găsite rezultă faptul că telefonul pe care inculpatul a dorit să îl distrugă prin trântirea acestuia la pământ este folosit în realizarea activității infracționale, pentru a stabili întâlniri cu furnizorii de țigarete provenind din contrabandă”, au indicat anchetatorii.
În timpul investigațiilor, orădeanul a refuzat să primească înapoi telefonul, pe motiv că nu i-ar aparține. În schimb, a recunoscut că transporta în autoutilitară țigările de contrabandă și a plătit prejudiciul calculat de ANAF, în valoare de peste 21.000 de lei, reprezentând taxele vamale, accizele și penalitățile pentru marfa găsită în mașina sa.

foto: Poliția Bihor
Prin sentința recentă a Judecătoriei Oradea, bărbatul a fost obligat să muncească de zile în folosul comunității și i-au fost restituiți cei 12.000 de lei și 260 de euro care au fost găsiți în portofelul său în momentul opririi în trafic. Hotărârea instanței nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!