Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor au finalizat cercetările faţă de un bărbat de 53 de ani, din Ungaria și față de o firmă orădeană, administrată de acesta. Poliţiştii îl suspectează pe orădean de comiterea mai multor infracţiuni: evaziune fiscală, spălare a banilor și transmitere fictivă a părţilor sociale ori a acțiunilor deţinute într-o societate comercială, în scopul săvârșirii unei infracțiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia.
Achiziţii fictive
Polițiștii bihoreni de investigare a criminalității economice au descoperit că în perioada mai 2013 – februarie 2014, în calitate de administrator de fapt al respectivei firme, ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii documente financiar contabile de achiziţie fictive în valoare de aproximativ 9.000.000 lei, facturi fără justificare economică sau comercială, care nu aveau la bază operaţiuni reale, emise de două societăți comerciale cu comportament tip „fantomă” din județul Bihor și din județul Arad, toate cu scopul diminuării bazei impozabile şi sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului general consolidat al statului în cuantum de 1.737.738 lei, reprezentând TVA.
Tot acest bărbat e suspectat şi că, în aceeași perioadă, ar fi transferat din conturile bancare ale societății suma de 8.356.257 lei, provenită din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, prin diverse operațiuni succesive de transfer, în diverse conturi bancare din țară și din străinătate, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a banilor.
Şi tot el e bănuit că în cursul lunii aprilie 2014, ca să se sustragă de la urmărirea penală sau îngreunării acesteia, ar fi cesionat în mod fictiv părțile sociale ale societății comerciale orădene administrată de acesta în favoarea altei persoane care, în urma dobândirii calității de asociat unic și administrator al firmei, nu s-a implicat niciodată în coordonarea și conducerea activității firmei. Poliţiştii au calculat prejudiciul total la bugetul consolidat al statului la 10.093.995 lei, reprezentând TVA și venituri ilicite, obținute din infracțiunile de evaziune fiscală și spălare a banilor.
Ca să recupereze prejudiciul, au fost dispuse și luate măsuri asiguratorii prin instituirea sechestrului pe bunurile mobile și imobile, precum și poprirea sumelor de bani deținute de cel în cauză și scoietatea administrată de acesta, până la concurenţa valorii probabile a pagubei de 10.093.995 lei. Dosarul a fost înaintat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, cu propunere de trimitere a lui în judecată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!