JUDO. Judoul orădean a dat sportivi de mare valoare de-a lungul anilor. Alex George Creț promite să calce pe urmele consacraților Alexandru Lungu, Dan Fâșie, Costel Dănculea etc. și chiar – de ce nu – să le întreacă performențele.
[eadvert]
Alex practică judoul de la vârsta de 9 ani, fiind inițiat în acest sport de tatăl său, care a fost de asemenea judokan. A avut un singur antrenor de-a lungul carierei sale, antrenorul emerit Emil Morar. S-a remarcat încă de la începutul activității sale pe tatami, fiind nelipsit de pe podiumurile Campionatelor Naționale, la toate categoriile de vârstă: copii, juniori, tineret și seniori. Deține un palmares impresionant, câștigând câteva sute de medalii de-a lungul anilor. „Nu le mai știu numărul, dar sunt cu certitudine câteva sute, la toate competițiile naționale și internaționale la care am participat”, ne-a mărturisit sportivul orădean.
În acest an, Alex a obținut următoarele rezultate: titlul de campion național de seniori, locul 2 la Grand Slam-ul de la Antalya (Turcia), locul 7 la CE de seniori și locul 3 la CE U 23 de ani. Nu a putut participa la CN de juniori și tineret, din cauza unor accidentări.
Alex George Creț ne-a acordat un interviu în exclusivitate, în care ne dezvăluie planurile sale de viitor.
JB: Ce înseamnă judoul pentru tine?
A.G.C.: Judoul este un stil de viață pentru mine, practic este viața mea. Nu mi-aș putea concepe viața fără judo.
JB: Cum arată o zi din viața campionului Alex George Creț?
A.G.C.: Am zilnic un program foarte riguros, cu două ședințe de pregătire. Încep ziua cu un antrenament, la ora 10:00, bazat pe pregătire fizică și forță. Apoi merg la cursuri, la facultate și am câteva ore pentru viața personală. Seara, de la ora 18:00, încep cel de-al doilea antrenament, axat pe modelare, judo și tehnică. Uneori, dimineața pe la orele 06:00 sau 07:00, fac un antrenament suplimentar de alergare, tot pentru condiția fizică. Trebuie să am grijă în permanență de alimentație. Am un regim alimentar foarte strict, dar și un stil de viață extrasportiv foarte riguros.
JB: Nu este un program supraîncărcat?
A.G.C.: Este un program dificil fără îndoială, dar obligatoriu pentru performanță. Altfel nu poți să obții rezultatele dorite, să te menții în vârf. Am sprijinul total al familiei, care mă susține în tot ceea ce fac, mai ales tatăl meu, care a fost și el judokan. Familia mea este foarte importantă pentru mine.
JB: Cum apreciezi rezultatele obținute în acest an?
A.G.C.: Eu apreciez că am avut un an bun, cu rezultate destul de bune. Sigur că se putea și mai bine, întotdeauna este loc de mai bine, dar per total, sunt mulțumit.
JB: Care sunt obiectivele tale pentru anul 2024?
A.G.C.: Cel mai mare și mai important obiectiv al meu pentru anul 2024 este calificarea și participarea la Jocurile Olimpice de la Paris. Deocamdată mă aflu pe un loc calificabil în clasamentul general al categoriei, dar va trebui să obțin în continuare puncte la competițiile de anul viitor, pentru a mă putea menține în locurile care asigură participarea la Jocurile Olimpice.
JB. Procentual, cum evaluezi șansele tale de calificare?
A.G.C.: Procentual, cred că am circa 80 la sută șanse de calificare. Revenind la obiectivele pentru 2024, îmi propun și să câștig o medalie la Campionatul European de seniori și să am un an mai bun față de cel precedent. Sper de asemenea să câștig titlul de campion european de tineret (U 23 de ani), așa cum ar fi trebuit de altfel și în acest an.
JB: Îți doresc mult succes și realizarea tuturor obiectivelor.
GAVRIL NUȚIU
gavril.nutiu@informmedia.ro
ALEX GEORGE CREȚ
Născut la data de 9 februarie 2002, la Oradea
Categoria: 90 kg
Legitimat la CSM Oradea
Antrenor: Emil Morar
Performanțe europene și mondiale: locul 3 individual la CE de cadeți 2018; locul 2 cu echipa României la CE de cadeți 2019; locul 2 individual la CE de juniori 2020; locul 3 individual la CM de juniori 2022; locul 3 individual la CE U 23 de ani 2023; locul 7 individual la CE de seniori din 2022 și 2023
Citiți principiile noastre de moderare aici!