„În categoria fenomenelor meteorologice periculoase sunt incluse furtunile, seceta, îngheţul şi ploile torenţiale, aceste fenomene periculoase putând antrena activarea unor factori de risc secundari, cu efecte mai grave decat cele ale evenimentelor generatoare. Astfel, furtunile pot avea ca urmări: inundaţii, accidente majore pe căile de transport, accidente industriale. Având în vedere aşezarea geografică a judeţului, probabilitatea producerii avalanşelor există în zona montană: comunele Budureasa, Bulz, Bunteşti, Căbeşti, Cărpinet, Criştioru de Jos, Pitroasa, Şinteu, Şuncuiuş şi oraşele Nucet şi Vaşcău”, se arată în comunicatul ISU Crișana.
În comunicat se mai precizează că „fenomenele distructive de origine geologică, o altă categorie de riscuri naturale, sunt reprezentate de alunecări de teren şi cutremure. Alunecările de teren sunt provocate şi se asociază de cele mai multe ori, cu alte dezastre cum ar fi furtunile locale puternice şi inundaţiile provocate de râuri, defrişări masive, căderi de ploi abundente, topirea bruscă a zăpezii, eroziunea solului sau cutremure. În judeţul Bihor, pericolul producerii unor alunecări de teren există în zonele deluroase: Dealurile Dumbrăviţei, Bistrei, Dernei, Oradiei, Tăşadului, Tărcăiţei şi Vaşcăului”.
Din punct de vedere al macrozonării seismice, cei de la ISU Crșiana aduc la cunoștință populației județului, că Bihorul se situează într-o zonă cu potenţial seismic mediu şi redus faţă de zonele adiacente epicentrului Vrancea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!