Camera de Comerţ şi Industrie Bihor a găzduit săptămâna trecută un workshop în cadrul căruia au fost prezentate, printre altele, principalele modificări ale Codului Fiscal, care ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016. „Este pentru prima dată când modificările Codului Fiscal sunt prezentate, conform legii, cu şase luni înaint de intrarea lui în vigoare. Este pentru prima dată când Codul Fiscal a fost dezbătut cu mediul de afaceri şi vin nişte politicieni şi îşi bat joc de el”, a declarat Constantin Badea, referindu-se la respingerea Codului Fiscal de către preşedintele României.
Modificările Codului Fiscal au fost prezentate de către Marius Fandly, şef administraţie adjunct Agenţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor.
TVA redusă de la 24% la 19%
„Principala propunere de modificare a Codului Fiscal este reducerea cotei standard de TVA pentru toate bunurile şi serviciile de la 24% la 19%, începând cu anul următor, după cinci ani de la ultima modificare. Vă reamintim că, în 2010, cota de TVA a fost majorată în sens invers, de la 19% la 24%”, a precizat reprezentantul Finanţelor bihorene. Tot la capitolul TVA, noile reglementări introduc taxarea inversă pentru livrarea de clădiri, părţi de clădire şi terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare.
Impozitul pe veniturile microintreprinderilor rămâne de 3%, deşi în fazele incipiente ale proiectului noului Cod Fiscal se discuta despre o posibilă impozitare progresivă a acestei categorii de firme. „Prin excepţie, pentru primele 24 de luni de la data înregistrării persoanei juridice, cota este de 1% pentru persoanele juridice române nou înfiinţate care au cel puţin un salariat, iar acţionarii nu au deţinut titluri de participare la alte persoane juridice. Cota se aplică până la sfârşitul trimestrului în care se încheie perioada de 24 de luni”, a explicat Marius Fandly.
Contribuţii PFA
Modificări importante aduce noul Cod Fiscal şi în ceea ce priveşte contribuţiile plătite de PFA. „Contribuţiile de asigurări vor fi obligatorii pentru toate veniturile persoanelor care desfăşoară activităţi independente sau au drepturi de autor, indiferent dacă persoanele fizice cu activităţi independente sau drepturi de autor sunt concomitent salariate. Schimbarea este una majoră având în vedere că, în momentul de faţă, pentru veniturile din drepturi de autor, contribuţia de sănătate nu se plăteşte de către persoanele care sunt salariate”, a specificat şeful
administraţia adjunct al AJFP Bihor.
Codul Fiscal va introduce contribuţia de pensii de 10,5% pentru toate veniturile din activităţi independente, dar se va putea opta şi pentru contribuţia angajatorului de 15,8%. Contribuţiiile de asigurări sociale de sănătate vor fi plafonate la nivelul a cinci salarii medii pe economie lunare. Baza de calcul pentru CAS şi CASS este plafonată la nivelul a cinci salarii medii lunare pe economie.
Impozite
Începând cu 1 ianuarie 2016, diurna va fi deductibilă şi pentru administratorii şi directorii cu contract de mandat, aceştia putând beneficia de diurnă în limita a de 2,5 ori nivelul stabilit pentru instituţii publice (2,5×17 lei=42,5 lei).
Noul Cod Fiscal micşorează substanţial impozitul pentru dividende, care va scădea de la 16% la 5%, însă stabileşte în acelaşi timp şi că CASS va deveni obligatorie pentru veniturile obţinute din dividende. „În prezent, dacă există un contract de muncă, nu se plăteşte CASS la dividende”, explică Marius Fandly.
Potrivit noilor modificări ale Codului Fiscal, de la începutul anului viitor, va creşte cota de cheltuieli forfetare care pot fi deduse la calcularea impozitului pe veniturile din chirii de la 25% la 40%, fiind astfel diminuat impozitul pe venitul datorat. Totodată va creşte baza de calcul la care se va aplica contribuţia la sănătate de la maximum cinci salarii medii brute pe an la maximum cinci salarii medii brute lunare. „Astfel, contribuţia la sănătate va creşte de la aproximativ 700 de lei pe an, cât era valoarea maximă datorată până acum, la aproximativ 8.000 de lei/an”, a precizat reprezentantul Fiscului bihorean.
Noul Cod Fiscal elimină din 2016 impozitul pe construcţii speciale care a fost introdus de la 1 ianuarie 2014. Impozitul cunoscut drept „taxa pe stâlp” este de 1,5% şi trebuie achitat pentru mai multe tipuri de construcţii deţinute de firme: centrale hidroelectrice, piste, platforme, sonde, rampe de încărcare, coşuri de fum, iazuri de decantare, baraje, jgheaburi, heleştee, iazuri, turnuri, piloni metalici, etc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!