O nouă operaţie specială de prelevare de organe la Oradea, alte vieţi salvate, alt gest sublim din partea aparţinătorilor donatoarei şi din partea medicilor. Printre ei şi dr.
Radu Zamfir, din Bucureşti, care a trăit tragedia de la Beliş ţi şi-a văzut moartea cu ochii acum o lună şi jumătate. Atunci pilotul Adrian Iovan şi tânăra Aurelia Ion, rezident, şi-au pierdut viaţa în timpul unui zbor spre Oradea, unde veneau, alături de dr. Zamfir, medicul bihorean Sorin Ianceu şi dr. Valentin Calu, tot pentru a efectua o prelevare de organe în vederea salăvării de vieţi omeneşti.
Radu Zamfir a fost cel care a acordat ajutor medical colegilor săi din avion încercând imposibilul până la sosirea primilor oameni salvatori. Tot dr. Zamfir a ţinut mult timp legătura cu colegii din Asociaţia de Transplant şi din spitalul unde lucrează încercând să ofere date de pe telefon pentru ca el şi colegii lui din avion accidentaţi să poată fi găsiţi mai repede.
Tot o femeie
În noaptea de joi spre vineri, s-a efectuat o prelevare de organe tot la o femeie, aşa cum era şi în ziua tragediei aviatice.
Acum a fost vorba de o bihoreancă de 52 de ani, internată la Spitalul Judeţean Oradea după ce a căzut dintr-o căruţă şi a suferit un traumatism cranian sever. Starea femeii s-a înrăutăţi şi a intrat în moarte cerebrală. După stabilirea diagnosticului prin investigaţii speciale, a acceptului din partea familiei (fiica şi soţul pacientei au avut puterea să accepte prelevarea de organe în pofida veştii fatale) şi a protocolului strict, dr. Carmen Pantiş, coordonator judeţean pe probleme de transplant din Bihor a anunţat experţii din Cluj şi Bucureşti.
Echipe de medici din Cluj şi din Bucureşti au venit astfel din nou la Oradea pentru a realiza a şasea prelevare de la Spitalul Judeţean Oradea, număr cu care judeţul nostru îşi păstrează şi în acest an locul I la numărul de vieţi salvate prin prelevare.
Ori de câte ori e nevoie
Dr. Zamfir a venit din Capitală cu doi rezidenţi şi a coordonat activitatea de prelevare a ficatului, care a fost dus, în premieră, la Spitalul Sfânta Maria din Capitală şi nu la Fundeni, ca până acum, unde se transportau de regulă ţesuturile hepatice. Motivul: programul naţional de transplant a demarat şi la Spitalul Sfânta Maria.
Dr. Zamfir şi rezidenţii din Bucureşti au sosit la Oradea cu un avion obişnuit de pasageri (de linie) TAROM.
Introvertit poate un pic mai mult ca până acum (după spusele unor cadre medicale- n.r.) specialistul în transplant hepatic, dr. Zamfir, s-a arătat disponibil să zboare spre Oradea ori de câte ori va fi nevoie pentru a ajuta la salvarea de vieţi omeneşti împreună cu colegii lui din Capitală şi de la Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!