Eveniment în premieră în România, prima expoziţie de artă naivă într-un tren a fost vernisată joi dimineaţa, la ora 09:15, în trenul Regio Express 10504 al Interregional Călători. Expoziţia aparţine artistei Camelia Constantin şi a fost organizată de Asociaţia Artiştilor Naivi din România, avându-i ca parteneri în acest proiect pe Interregional Călători, Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor, Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR) şi Centrul de Cultură al Judeţului Bihor.
Sub genericul „Trenule maşină mică”, expoziţia este una restrânsă din cauza spaţiului care nu permite să fie expuse mai multe lucrări, spaţiu ce în mod normal este dedicat transportului de biciclete. Picturile din expoziţie înfăţişează trenuri, personalul din trenuri, gări, şi reprezintă rezultatul unei munci de un an al artistei.
La eveniment au fost prezenţi Mircea Stroe, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România şi curatorul expoziţiei, din partea Interregional Călători directorul comercial Cristian Puşcău, managerul Centrului de Cultură al Judeţului Bihor, Florin Mariş Hinsu, şi criticul de artă dr. Ramona Novicov.
[eadvert]
„Mulţumesc că aţi venit la prima expoziţie din România organizată într-un tren care va fi în mişcare. Asociaţia Artiştilor Naivi din România se preocupă constant de găsirea unor noi idei care să promoveze arta naivă, pe nedrept nepromovată până acum. A fost considerată multă vreme Cenuşăreasa artei, deşi doamna Ramona Novicov, doctor în arte, ne poate spune că nu este chiar aşa. Arta naivă este o frumuseţe, este un spectacol, toată lumea se regăseşte în ea, nu ai cum să nu rezonezi cu ea. Ne-am gândit să facem o expoziţie în tren pentru că nu s-a mai făcut niciodată în România”, a spus la vernsaj Mircea Stroe.
Expoziţia va parcurge, timp de două zile, traseele Oradea – Cluj-Napoca, Oradea – Timişoara, dus-întors. Transportatorul feroviar va asigura paza expoziţiei şi promovarea acesteia.
„Astăzi avem ocazia să inaugurăm un eveniment special. Mie trenul îmi este foarte drag pentru că are o aură de umanitate. Există încă o relaţie umană păstrată cu maşinăria asta care pe vremuri scuipa foc ca un dragon şi care acum este o reclivă preţioasă. Mie îmi place trenul pentru că în el, privind pe geam, poţi să visezi. Mulţumim acestor visători, Mircea Stroe şi Cristian Puşcău, care ne-au adus împreună la această expoziţie inedită”, a punctat Ramona Novicov.
Această premieră nu ar fi fost posibilă fără implicarea Interregional Călători. Directorul comercial Cristian Puşcău a mulţumit la deschiderea expoziţiei colegilor săi care s-au implicat în acest eveniment. „Toată lumea se întreabă de unde această idee. Ne-am gândit să facem acest lucru în primul rând pentru călătorii noştri care sunt navetişti, elevi, studenţi şi biciclişti. Spun asta pentru că de la începutul anului şi până în prezent am transportat 5200 de biciclete. Ne-am gândit că timpul fiind foarte scurt pentru toată lumea, o călătorie cu trenul să includă şi această expoziţie pe care toţi cei care călătoresc cu acest tren, în baza legitimaţiei de călătorie, să o poată vizita”, a spus Cristian Puşcău.
Expoziţia este cu vânzare, iar călătorii pot vizita expoziţia în timp ce trenul se deplasează spre destinaţie, dar şi în Cluj sau Timişoara, în timpul staţionării, publicul având acces gratuit la expoziţie.
Pictoriţa Camelia Constantin, născută la Târgovişte, a urmat cursurile Şcolii de Artă, secţia pictură. Este absolventă a Facultăţii de Psihologie, dar şi studentă la Facultatea de Teologie a Universităţii din Craiova, secţia Artă sacră. A participat la mai multe tabere de creaţie şi se mândreşte cu multe premii. Lucrările sale au ajuns în colecţii private din România Ungaria, Olanda, SUA, Canada, Marea Britanie, Austria, Germania, Italia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!