Comunitatea de ţigani din Tileagd dar şi medicii de la Spitalul Judeţean Oradea spun că Adela, fetiţa de 10 ani, intrată în moarte cerebrală, de la care luni au fost prelevate organe umane, este primul rrom donator de organe din România.
Marţi, la o zi după operaţia de prelevare prin care fetiţa Adela a dat şansă la viaţă la trei oameni prin donarea rinichilor şi a ficatului, mama ei a declarat pentru Jurnal bihorean şi Bihon că nu i-a fost uşor.
Nu i-a fost uşor
„M-a convins un văr de-al meu, liderul comunităţii rrome de la noi din Tileagd. Am înţeles că ceva din fetiţa mea va trăi, iar organele micuţei mele au salvat poate chiar alţi copii. Dar nu mi-a fost uşor să spun Da”.
Gheorghe Rostaş, liderul comunităţii de ţigani din Tileagd, a relatat că a stat de vorbă cu mama Adelei şi i-a explicat pe îndelete despre prelevarea de organe. Rostaş spune că mama a luat decizia după ce a înţeles că astfel vor fi salvaţi alţi oameni. „La noi nu s-a mai întâmplat aşa ceva. Din câte ştiu, Adela e primul rrom din ţara noastră care donează organe”, a spus Rostaş care i-a oferit femeii sprijin în luarea deciziei. „Mulţumesc lui Dumnezeu că m-a încurajat să o ajut pe mama fetiţei. E o familie foarte necăjită”, a relatat liderul rrom, care a explicat că familia Adelei a rămas fără casă după ce terenul satului pe care era construită locuinţa lor a fost cumpărat de o persoană. „Stau acum în nişte birouri de la fosta secţie de drumuri. Sunt foarte săraci”, a adăugat Rostaş, care opinează că rromii, deşi unii dintre ei mai fac şi probleme, au suflet mare. De altfel, Rostaş spune că acest caz ar putea fi dat drept exemplu în comunitatea rromă reticentă până acum la acceptarea salvării de vieţi omeneşti prin prelevare de organe.
Amintim că în urmă cu aproape trei săptămâni Adela şi una dintre surioarele ei cărau cu un cărucior un bidon de apă. Când traversau şoseaua bidonul s-a răsturnat, Adela a dat să îl prindă dar o maşină apărută din senin a izbit-o în plin. Micuţa a intrat în comă, a suferit contuzie şi hemoragie cerebrale severe. Vineri, fata a făcut un stop cardiac, a fost resuscitată şi inima i-a pornit din nou. Însă creierul era practic mort. Luni, părinţii au acceptat fatalul şi au fost de acord să îşi ajute semenii aşa cum ar fi dorit să îşi ajute fiica. Marţi la prânz a avut loc prelevarea de organe, a 16-a din acest an din Bihor. Judeţul nostru e de mai bine de un an pe locul doi în ţară la numărul de vieţi salvate prin intervenţii chirurgicale de prelevare de organe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!