Excelența Sa este originar din Haieu, este cetățean de onoare al comunei, a studiat la Vatican, a activat ca jurnalist pe lângă Sfântul Scaun, între anii 2012 şi 2016 a îndeplinit funcţia de consul general la Milano, iar de atunci, la propunerea preşedintelui Klaus Iohanis, a devenit ambasador al României în Italia.
A fost primul român acreditat permanent la Sala de presă a Sfântului Scaun, timp de 4 ani, și spune că a avut darul providenţial de a-l întâlni de 7 ori pe Papa Ioan Paul al II-lea, a colaborat cu Telepace, cu Radio Vatican, cu TVR. George Bologan este românul care a pregătit discursul Papei Ioan Paul al II-lea în limba română, cu el s-a pregătit Papa să citească impecabil în limba română cu prilejul vizitei Patriarhului Teoctist.
” Apreciez că Europa nu poate fi înțeleasă fără cunoașterea spiritualității Occidentului și Răsăritului.După zile de ură socială, România respiră o stare a normalităţii, societatea românească se umanizează din nou descoperind psihologia de profunzime a poporului român . Papa Francisc este un exemplu de lider pentru care omul și demnitatea lui e măsura tuturor lucrurilor. Este îmbucurător să vezi entuziasmul românilor care e expresia valorilor sale intrinseci: omenia, ospitalitatea, credința deschisă spre universal și nu într-o abordare unilateral cu iz naționalist. Creștinismul e o valoare universală și în aceste zile românii, indiferent de confesiune respiră atât tradiția catolică, cât și cea ortodoxă.
Peste 200 de televiziuni şi oameni de presă din întreaga lume mediatizează acest eveniment fiind probabil cea mai puternică ofensivă de imagine a României în lume”, a declarat ambasadorul României la Roma.Provocat să se pună, din nou în poziția de jurnalist și să dea un titlul unui articol pe care l-ar scrie după vizita Papei în România, George Bologan a spus că acesta ar fi: “România spiritual și universală”.George Bologan va fi present la Blaj acolo unde Papa Francisc va oficia duminică pe Câmpia Libertății Sfânta Liturghie în cadrul căreia vor fi beatificaţi cei şapte episcopi greco-catolici ucişi în închisorile comuniste. George Bologan a pregătit această vizită istorică alături de nunțiul papal apostolic cu care a și apărut într-o conferință de presă la Blaj, în toamna anului trecut. “Blaj este locul renașterii naționale a limbii române modern, iar vizita Papei Francisc în România este o recunoaştere valorii martiriului episcopilor greco-catolici şi implicit a unei valori care devine carentă în societatea noastră: coerenţa faţă de un crez, refuzul compromisului ca soluţie, trăirea consecventă a valorilor împărtăşite”, a spus ambasadorul României în Italia.
Dacă pe Papa Ioan Paul al II-lea, George Bologan l-a întâlnit de șapte ori, cu actualul papă m-am întâlnit o singură dată într-o conferință internațională unde tema era lupta antisemitismului. În audiența pe care am primit-o, i-am spus că sunt din România şi şi-a adus aminte de bihoreanul Ioan Dan, de monseniorul Ioan Dan refugiat în Argentina şi originar din Vadu Crişului, reînhumat cu onoruri militare cu câţiva ani în urmă la Mănăstirea Franciscană Adormirea Maicii Domnului din Rogerius”, a spus George Bologan.
Prezența ambasadorului la Blaj are și o valoare simbolică e un gest de recunoaștere a Papei Francisc care e și episcopul Romei, iar “eu sunt și cetățean al Romei”. “Trebuie să spun că Episcopul Romei a acceptat ca comunitățile ortodoxe să aibă lăcașuri de cult găzduite în comunitățile catolice”. În opinia ambasadorului, vizita Papei în România este importantă și din perspective unei “igiene spirituale” menite să “elimine toxicitatea produsă de răutățile dintre noi, ca frunțile încrețite să devină expresia omului spiritual încărcat de energia care poate transforma lumea în frumos”
Citiți principiile noastre de moderare aici!