După Sfânta Liturghie, cei prezenţi în biserica ortodoxă din Vadu Crişului s-au deplasat la casa parohială în curtea căreia s-a construit din lemn muzeul satului. Un sobor de preoţi format din protopopul Rus Dorel, Păcurar Ghoerghe, preot în Borod, Mititean Florin, preot în Borozel, Tura Vasile, preot în Dobricionesti, Caba Ciprian, preot în Cacuciu Vechi şi Mititean Sorin preot paroh în Vadu Crişului a oficiat slujba religioasă. Panglica de inaugurae a clădirii a fost tăiată de primarul Cosma Dorel şi de Cornel Popa, presedintele Consiliului Judeţean Bihor.
„Cu multă bucurie în suflet suntem toţi cei de faţă şi ne creşte inima, pentru că am participat la un astfel de eveniment rar, dar foarte însemnat, nu numai pentru satul şi comunitatea din Vadu Crisului dar şi pentru întreg neamul românesc din Bihor”, a spus în cuvântul său protopopul Rus Dorel.
„Ne bucurăm pentru că am venit să participăm la inaugurarea şi binecuvantarea primului muzeu etnografic şi bisericesc de pe Valea Crisurilor, un lăcaş al culturii şi al credinţei noastre, care adăposteşte un tezaur al spiritualităţii şi tradiţiilor noastre româneşti ortodoxe şi care poartă în sine lada de zestre al înaintaşilor satului care au păstrat ca nişte comori nu numai vechile tradiţii creştineşti, spirituale, populare dar au păstrat în arta lor, încrustâdu-le în portul autentic, în icoanele, în uneltele expuse. Toţi am venit astăzi aici la Vadu Crişului ca să cinstim această realizare, să susţinem cauza unor asemenea realizări nu numai la Vadu Crişului, ci în toate satele româneşti”, a spus în salutul sau Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.
„Să susţinem cuza unei instituţii fundamentale care conservă memoria locului prin costumele populare expuse, prin obiectele de cult, prin obiectele folosite în case, obiecte care aduc aminte de familiile noastre. Un muzeu, în care descoperim simboluri ale identităţii noastre naţionale, costumul, icoana, dar şi lucruri mărunte, dar care au dat şansa de a trece peste vremuri. M-au impresionat la sosire copiii care sunt îmbrăcaţi în costume populare. Un asemenea muzeu, în care se păstrează lucrurile vechi poate genera şi revenirea la anumite momente de sărbătoare, la acel costum care a dat identitate unei comunităţi, acel costum susţine ideea de demintate a omului, acel costum care prin frumuseţea lui înseamnă suflet bun, trăire adevărată. Acest muzeu este un bun câştigat pentru Vadu Crişului, este un bun câştigat pentru judeţul Bihor, este un bun câştigat pentru România. Mulţumesc tuturor, care au contribuit la realizarea acestui muzeu în Vadu Crişului, Consiliului Judetean, consiliului local, inimosului nostru preot Sorin Mititean şi oamenilor din comuna care au donat obiecte”, a spus printre altele în salutul sau primarul Cosma Dorel.
„Mă bucur de marea zi a noastră prin sfinţirea şi inaugurarea muzeului în prezenţa oficialităţilor care ne onorează satul nostru, dar şi prezenţa celor din Vad pentru că voi formaţi buchetul de flori care lipsea din muzeu şi îl impodobiţi prin prezenta Dumneavoastră”, a spus preotul paroh Mititean Sorin.
„Ideea construirii muzeului am avut-o de mult timp şi am dus la îndeplinire şi o dorinţă a fostului preot Bidileanu. Mulţumesc celor care m-au ajutat şi au înţeles necesitatea construirii acestui muzeu. Am vrut în primul rând să păstrăm tradiţia şi valorile din trecut dar şi să lăsăm ceva generaţiilor care vin după noi. Este important ca copiii noştrii să vadă cum şi cu ce au lucrat bunicii noştrii, cum se îmbrăcau. Am reconstituit o cameră de locuit cu bucătărie, asa cum ne amintim din casa bunicilor.În altă parte am adunat obiectele din curte sau din casă, un război de ţesut, am expus portul nostru popular.
Realizarea acestui muzeu a fost şi o dorinţă a credincioşilor din localitate de a avea ceva care ne va reprezenta peste ani. De aceea am avut şansa să găsesc multe obiecte de valoare. Jos sunt lucruri numai din comuna noastră, care reprezintă Vadu Crisului, iar sus la etaj obiecte şi veşminte bisericești din anii 1800, multe obiecte sfinte, cărţi vechi, inclusiv Biblia Sacra Vulgata” a continuat preotul. Corul Bisericii Ortodoxe din Vadu Crişului a asigurat fondul muzical al evenimentului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!