Casa Darvas-La Roche s-a deschis pentru public după un amplu proces de restaurare, sub forma de sub-secție a Muzeului Orașului Oradea şi ca primul Muzeu Art Nouveau din România. În Casa Darvas-La Roche vă aşteaptă o călătorie inedită, în perioada de ascensiune a burgheziei mici și mijlocii (1909 – 1912) prin expoziţia muzeală dedicată interioarelor orădene „La Belle Époque”.
[eadvert]
După moartea proprietarului Vilei Darvas, în 1913, imobilul a fost scos la vânzare de mai multe ori, noii proprietari fiind antreprenori, comercianţi şi avocaţi, membrii elitei oraşului, ar ei au dispărut fără să fi rămas informaţii despre stilul lor de viaţă. Obiectele prezente în cadrul expozițiilor, respectiv mobilierul, obiectele decorative, documentele, au fost caracteristice locuințelor burgheze în vilele şi palatele construite în stil Art Nouveau.
„Noi, orădenii, avem motive să fim mândri că la finalul acestui proiect, care a presupus un efort complex, oraşul nostru are acest imobil reabilitat, unde se deschide un Muzeu Art Nouveau, care va dezvălui crâmpeie din viaţa epocii. Vreau să aduc mulţumiri tuturor care au contribuit la acest proiect. În primul rând doamnei Simon Judit, care a deţinut iniţial imobilul şi care s-a lăsat uşor convinsă să cedeze oraşului apartamentul pe care îl avea în proprietate, cu toate obiectele de la început şi până astăzi. Vreau să mulţumesc şi familiei Vidican care avea un alt apartament în proprietate privată şi care a acceptat să îl transfere oraşului”, a spus viceprimarul Mircea Mălan la deschiderea festivă de miercuri seara.
Toată amenajarea din acest muzeu s-a făcut sub atenta supraveghere a Castelului Peleş, a precizat viceprimarul Florin Birta care a dorit să mulţumească, printre altele, comunităţii evreieşti – Darvas Imre fiind un reprezentant al acestei comunităţi – pentru ce a lăsat ca patrimoniu cultural oraşului nostru. Viceprimarul a amintit că Muzeul Art Nouveau este a doua sub-secţie a Muzeului oraşului Oradea, după Muzeul Istoriei Evreilor deschis în sinagoga de pe strada Primăriei. În viitor, tot Muzeul oraşului Oradea se va ocupa şi de deschiderea Muzeului Francmasoneriei, astfel încât zestrea muzeală a oraşului nostru să fie din ce în ce mai bogată.
Interioare de epocă
„Muzeul Art Nouveau este găzduit azi în Casa Darvas – La Roche care prezintă astăzi printr-o expoziţie permanentă muzeală atitudinea art nouveau, societatea în schimbare. Lumea care vine în Oradea şi vede palatele trebuie să îşi imagineze cum erau interioarele de epocă. Am încercat să aducem şi tehnologii moderne”, spune Angela Lupşea, managerul Muzeului oraşului Oradea – Complex Cultural care a adăugat faptul că tot ceea ce se vede la parterul acestui imobil, prin proiectul de finanţare a avut ca funcţiuni săli de conferinţe, sală de lectură, birouri administrative, şi o sală de expoziţie.
Subsolul prezintă şi el spaţii de conferinţă, de theatre café, ateliere de creaţie. „Etajul, însă, am dorit să îl amenajăm aşa cum credem că erau interioarele palatelor din acea vreme. Mulţumesc în mod special doamnei Macrina Oproiu, Muzeului Naţional Peleş, domnului Narcis Ion şi domnului director al Direcţiei de patrimoniu Mircea Hortopan pentru că au fost alături de colectivul nostru tânăr în tot ceea ce înseamnă amenajare”, a mai spus Angela Lupşea care a amintit şi de Constructorul Sălard, care pe lângă lucrările de restaurare a contribuit şi la amenajarea muzeală.
Vizitatorii care vor intra în Casa Darvas-la Roche vor putea admira sufrageria, o sală care servea şi pentru primirea musafirilor de seamă cu ocazia unor recepţii sau mese festive. Salonul domnilor este sobru, cu un dulap de bibliotecă cu patru uşi, cu sticlă veneţiană, o măsuţă tabacheră şi o masă de joc de epocă. La salonul doamnelor vor descoperi o încăpere cu un caracter eclectic în care este prezentă garnitura de salon biedermeier. Vitrina colţar prezintă obiecte decorative de valoare şi câteva piese de suvenir. Se poate vizita şi camera servitoarei sau a angajaţilor, organizată într-o aripă separată a locuinţei, cu patul şi dulapul pentru haine, cu maşina de cusut.
Mobilierul din dormitor este o moştenire a ultimului proprietar, şi este de stil neo baroc-rococo, caracterizat prin asimetrie. „Dormitorul de la etaj al familiei Simon este dedicat moştenitorilor dar şi celor ce nu mai sunt. Dormitorul a fost restaurat şi s-a descoperit că decoraţiunile erau aurite cu o tehnică manuală. Această încăpere nu va fi vizitabilă, se va putea vedea doar de la intrare, la fel şi baia”, a precizat Angela Lupşea. „Faptul că dormitorul va fi păstrat şi va purta numele familiei mele pentru mine este deosebit de onorant şi vă mulţumesc din suflet. A fi părtaş la un astfel de eveniment cred că este un act istoric”, mărturiseşte Simon Judit.
Fascinantă este camera copilului, de la etajul I, unde poţi intra în expoziţia „Visul Copilului”, un video mapping 270 de grade. Elementele reale se îmbină cu fantasticul cu ajutorul tehnologiei de video mapping, tip de atracţie ce nu se regăseşte momentan în niciun alt muzeu din ţară. Programul durează zece minute, iar accesul este permis pentru maxim cinci persoane în acelaşi timp.
Expoziţii temporare
Muzeul Art Nouveau găzduieşte şi câteva expoziţii temporare. Una dintre acestea vine de la Muzeul parfumului din Bucureşti, „vinovat” fiind Valentin Iacob, cel care are o pasiune deosebită pentru parfum. Însăși Regina Maria a României a fost un promoter al brandului de parfum Houbigant. Parfumul preferat al reginei, numit „Mon Boudoir”, a fost retras de producător în 1938, la moartea acesteia, în semn de respect îndoliat față de „cea mai frumoasă regină a Europei”. În septembrie 2019, Valentin Iacob i-a convins pe cei de la Houbigant să reproducă „Mon Boudoir”, la 100 de ani de la lansarea lui oficială.
O altă expoziţie temorară este cea de bijuterii art nouveau. Festivalul Art Jewelry, fondat în 2013 de Ana Zaporojan şi fiica sa, Marisha Zaporojan, s-a desfăşurat în acest an online, dar pentru ca orădenii să se bucure privind bijuteriile de aproape, acestea au fost expuse în sala de lectură a Muzeului Art Nouveau. Vizitatorii mai pot admira şi expoziţia dedicată artei vestimentare Art Nouveau, curator fiind Iulia Gorneanu, cea care la deschiderea festivă a încântat privitorii cu o ţinută Belle Époque.
Modelul Peleş
Muzeograful Macrina Oproiu de la Muzeul Naţional Peleş consideră că nu întâmplător s-a deschis la Oradea primul Muzeu Art Nouveau din România, un oraş încărcat de istorie, cu un potenţial cultural şi arthitectonic extrordinar. „Am venit la Oradea la invitaţia Angelei Lupşea. Nu ştiam ce voi găsi aici, eram confuză, iar surpriza a fost uriaşă. Am descoperit un oraş frumos, cosmopolit, şi am descoperit totodată o echipă inimoasă, o echipă profesionistă care a înţeles că pentru a amenaja un muzeu art nouveau în urbea dumneavoastră, cel mai bun model de urmat este Castelul Peleş, de fapt reşedinţele regale de vară de la Sinaia. Castelul Peleş, ctitoria regelui Carol I din vechiul regat, este în proporţie de 50 % o construcţie de tip art nouveau, cu decoraţii interioare de tip art nouveau, dovadă că regele s-a raportat la stilurile la modă din epocă, la începutul secolului al XX-lea”, explică muzeograful.
Macrina Oproiu consideră că ajutorul celor de la Peleş a contat, însă crede că muzeografii de la Oradea s-ar fi descurcat foarte bine şi singuri, rezultatul muncii lor depăşind cu mult aşteptările sale. „S-a creat aici un muzeu complex, modern, care ne conduce în atmosfera din rândul protipendadei oraşului Oradea, marcată de eclectism”, spune Macrina Oproiu.
„O perlă a culturii”
La eveniment au fost prezenţi şi trei dintre membrii consiliului ştiinţific al muzeului, respectiv Alexandru Chituţă de la Muzeul Brukenthal din Sibiu, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor şi prof. univ. dr. Gabriel Moisa. „Dacă o să vă uitaţi la orice detaliu, o să vedeţi că astăzi, în Casa Darvas-La Roche, există deja în sfera culturală nu doar orădeană o perlă a culturii.
Este o reparaţie morală, este o reparaţie culturală, este o reparaţie muzeistică. După toate normele occidentale, după toate normele nord-americane s-a lucrat profesionist, s-a lucrat cu marketing de profesie şi aveţi la Oradea ceea ce poate nu avem câteva instituţii naţionale în România şi trebuie să o recunoaştem – dacă ne uităm numai la sistemul de panotare”, a explicat Alexandru Chituţă, care crede că mulţi care sunt din Oradea nu ştiau ce se află dincolo de zidurile acestei case.
„Muzeul este un organism viu, cu timpul se va dezvolta. Dar de la Peleş, de la Sibiu şi de la Bucureşti nu putem decât să spunem: felicitări! Cu siguranţă Casa Darvas-La Roche în mediul cultural orădean va fi obiectivul 0. Nu mai trebuie să mergeţi la Viena, nu mai trebuie să mergeţi la Budapesta pentru că aveţi un secol de artă acasă, la Oradea”, a mai spus muzeograful.
Casa Darvas-La Roche a fost una dintre cele mai elegante şi mai moderne reşedinţe din Oradea, în anii 1900, construită în stilul Art Nouveau. Iată că după mai bine de un secol, imobilul găzduieşte primul Muzeu Art Nouveau din România. Aşa cum a spus şi Alexandru Chituţă, în anul pandemic ne croim destinaţiile turistice către muzeele din România, iar în condiţiile în care, în acest an, instituţiile de spectacol sunt închise, majoritatea vizitatorilor doresc să viziteze muzee. „Muzeele îţi alintă dorul şi setea de cultură”, spune Alexandru Chituţă.
De azi, şi bijuteria arhitecturală Casa Darvas-La Roche îşi aşteaptă vizitatorii din Oradea, şi din întreaga lume.
Program și condiții de vizitare
Programul de vizitare al Muzeului este de Marți până Duminică și este localizat pe Strada Iosif Vulcan nr 11, din Oradea.
-1 aprilie – 31 octombrie: 10:00 – 18:00 (ultima intrare la ora 17:00)
-1 noiembrie – 31 martie: 09:00 – 17:00 (ultima intrare la ora 16:00)
Luni – închis.
„Datorită spațiului limitat și pentru prevenirea răspândirii viruslui SRAS-COV-2, intrarea în Casa Darvas se face din oră în oră (la oră fixă), vizita dumneavoastră va dura 45 de minute. Vizita etajului se va realizează cu distanțare socială, fiind permis accesul a 15 persoane în aceelași timp”, se precizează pe site-ul muzeului.
Tarife
Acces expoziții parter și etaj:
10 lei / persoană – adulți
5 lei / persoană – elevi, studenţi, pensionari
Gratuit
-pentru copiii cu vârsta de până la 7 ani;
-pentru persoanele cu dizabilități;
-cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului – 1 Iunie;
-cu ocazia Zilei oraşului Oradea – 12 octombrie și de Noaptea Muzeelor;
Visul Copilului – video mapping 270 de grade
Camera copilului (etajul I) este transformată într-o lume imaginară a visului, în care elementele reale se imbina cu fantasticul, cu ajutorul tehnologiei de tip video mapping. Acest tip de atracție nu se găsește momentan în nici un muzeu de pe teritoriul țării.
Animația urmărește etapele unui vis, de la lasarea nopții până la urmatorul răsărit. Capitolele poveștii sunt: Răsăritul, Perdeaua de stele, Zborul jucăriilor, Tablouri din trecut, Grădina magica, Pe fundul oceanului, Jocul umbrelor, Intoarcerea la răsărit.
Programul durează 10 minute, iar accesul se face pentru 5 persoane maxim.
Trimite articolul
XPropun ca și clădirea de la fosta întreprindere AVÎNTUL să fie inclusă în Patrimoniul ART NOUVEAU al Oradiei. Ce vremuri frumoase erau când mergeam la înșirat ardei capia! Bolovane, oare proprietarul acelei bombe cu ceas plătește impozit mărit cu 500%? Au crescut arbori pe acopriș. Sau o fi ceva proiect pilot futurist de greencity? Nu cred. Tot ART NOUVEAU este. Dar NOUVEAU de BIRTIN.
-
Mai e o dileala din aia, cu otetari pe acoperis pe Postavarului 7,la 2 pasi de capitala bunului gust Oradea
-
Medicamente!!!
Fantastic!
Sa vedeti ce o sa creasca nivelul de trai in oras in urma acestei investitii, care nu a fost scumpa deloc.
Dar au ratat ocazia unica sa faca o parcare subterana in pivnita cladirii.
Ce amintiri frumoase au imbecilii aia cu masti. De ceilalti cu manusi nici nu mai vorbesc. Cat de fatalau poti sa fii sa porti manusi la varsta aia. La orice varsta de fapt. Barbatii pizdificati din ziua de azi. Pacat ca nu mai e armata obligatorie sa le mai creasca coaie si la pizdele astea.
Ce oras frumos ne-au “dat cadou” ungurii astia 🙂
Cu mâinile astea nouã am făcut muzee două ar mai fi loc bonus tot nou secţia mason cadou.
Kitsch … penibil, jenant de-a dreptul.