În ziua de astăzi, traseul unui pacient în stare critică, pentru a ajunge la Spitalul Județean sau pentru a pleca către alte spitale, trece pe la aeroport, unde elicopterul poate să aterizeze. Pentru asta sunt necesare 20-25 de minute de la spital până la aeroport, încă aproximativ 10 minute procedurile de intrare pe aeroport, iar apoi drumul de la aeroport la spitalele din Cluj-Napoca sau Timișoara. Astfel, pacientul pierde aproape 40 de minute doar pe drumul dintre spitale și aeroport.
Prezent la inaugurarea heliportului, prefectul Claudiu Pop şi-a exprimat speranţa ca cei aduşi de urgenţă la spital, cu elicopterul, să poată ieşi „pe picioarele lor” din spital. De asemenea, prefectul a ţinut să sublinieze faptul că mai multe instituţii şi-au dat concursul pentru reuşita proiectului. „Toată lumea s-a implicat în realizarea lui, ceea ce este normal, şi nu pot decât să-i felicit pe cei care l-au iniţiat”, a declarat prefectul Claudiu Pop.
Totuşi, managerul spitalului, dr. Gheorghe Carp, l-a arătat pe dr. Hadrian Borcea ca fiind „tatăl proiectului”.
Proiectul se ridică la 1 milion de lei, potrivit doctorului Carp și este finanțat de Rompetrol, Fundația pentru SMURD, Ministerul Sănătății, Spitalul Județean Oradea și Primăria Oradea.
Confortul transferului și economie de timp
„Pentru bolnavi înseamnă un singur transfer, de pe patul spitalului pe targa elicopterului, timp mai scurt, ceea ce în cazul pacienților cu infarct miocardic acut, accident vascular cerebral sau orice pacient critic, este factor hotărâtor”, a precizat Hadrian Borcea, de la UPU-SMURD Bihor.
Conformația reliefului și casele sau blocurile care sunt în jurul Spitalului Județean fac imposibilă construirea unei heliport în altă parte, menționează Borcea.
Pe heliportul de pe Spitalul Județean vor ateriza exclusiv elicoptere destinate urgențelor medicale. „Elicopterele care au capacitatea pentru a ateriza, ca și tonaj și capacități tehnice. Vorbim despre elicopterele MAI, respectiv elicopterele SMURD și o parte dintre elicopterele Forțelor Aeriene”, afirmă Hadrian Borcea.
Autorizarea, în curs
„Până la sfârșitul lunii noiembrie trebuie să obținem avizul pentru demararea procedurii de autorizare, ceea ce înseamnă sfârșitul anului, dacă nu sunt probleme majore pentru obținerea autorizației”, a explicat șeful UPU-SMURD Bihor.
„Vrem să salvăm vieți”
„Cred că pentru pacienți și pentru noi, ca spital de urgență, este un proiect important. Dorim să fim spital de urgență, vrem să salvăm vieți, de tratat se poate trata oriunde, dar viața se poate salva în urgență numai în acest spital”, a declarat Gheorghe Carp, șeful Spitalului Județean Oradea, la inaugurarea heliportului.
Costuri suportate de MAI și MS
„Costurile zborului, ca și până acum, vor fi suportate de MAI, prin Inspectoratul General de Aviație, și parțial de către Ministerul Sănătății (partea medicală)”, explică Hadrian Borcea. El susține că media actuală este de o aterizare pe zi, dar sunt zile cu trei aterizări sau câteva zile consecutive fără vreo aterizare.
Ultimele măsurători au relevat faptul că heliportul va putea fi folosit și în cursul nopții, ceea ce va duce la crearea unui sistem de balizaj pentru aterizări nocturne.
Niciun deranj pentru ceilalți pacienți
Doctorul Borcea susține că zgomotului creat de elicopter nu îi va deranja pe pacienții internați la Spitalul Județean deoarece geamurile sunt izolate fonic.
Elicopterul nu și-a făcut apariția la inaugurarea heliportului din cauza condițiilor meteo nefavorabile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!