În urmă cu câteva zile a fost confirmat, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, într-o gospodărie situată la periferia municipiului Satu Mare, primul focar din ţară de pestă porcină africană. Boala a fost diagnosticată la un efectiv de şapte capete porcine. În urma investigației epidemiologice a mai fost diagnosticat un al doilea focar – secundar. Autoritățile competente locale au dispus aplicarea de urgență a măsurilor de control și combatere necesare pentru a limita evoluția și diseminarea bolii pe teritoriul României.
Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici. Boala nu se transmite de la animale la om, prin urmare nu afectează omul. Produce însă un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat în cadrul populației de porci, iar pierderile rezultate în urma combaterii ei sunt deosebit de ridicate, atât prin costurile cu eradicarea, cât şi prin restricţiile impuse comerţului cu porci vii şi produse şi subproduse provenite de la porci. În teritoriile unde a evoluat până acum, eradicarea şi recăpătarea stării de indemnitate la boală a durat lungi perioade de timp.
Prima dată în România
Până în prezent, boala nu a fost niciodată confirmată în România, dar, începând cu anul 2007, ea evoluează în statele estice din Caucaz, mai ales în Georgia, Armenia, Azerbaijan, Rusia, Ucraina şi Belarus. Pe continentul european, ea a mai evoluat, în trecut, în Spania, Portugalia, Franţa, Olanda şi Italia (Sardinia). Începând cu luna ianuarie 2014, mai multe mii de cazuri la porcii mistreţi şi câteva zeci de focare au fost notificate de state membre ale Uniunii Europene ca Lituania, Letonia, Polonia, Estonia și de curând și în Cehia.
Mecanismele modului de răspândire a acestui virus sunt încă neclare, dar se pare că răspândirea rapidă a bolii are loc, excluzând căile clasice de infecţie (prin animale bolnave), în special datorită neglijenţei umane în ceea ce priveşte proasta manipulare a carcaselor şi produselor provenite de la porcii infectaţi. În baza rezultatelor preliminare se pare că și în cazul focarului din România, virusul bolii a fost introdus în gospodărie prin intermediul unor alimente de origine animală contaminate, provenite din Ucraina.
Măsuri de prevenire a pestei în Bihor
În scopul prevenirii introducerii bolii pe teritoriul județului Bihor, DSVSA Bihor a dispus implementarea unui program de măsuri preventive și de control. Astfel, a fost convocat şi activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, pentru asigurarea aplicării de măsuri concentrate, prin colaborarea interinstituțională a tuturor factorilor cu responsabilități în domeniu. Distribuirea de materiale informative către populație, care vor fi afișate la punctele de intrare în țară (rutiere și aeriene), sediul primăriilor și alte puncte de interes social și turistic, realizarea de controale în trafic vizând în principal târgurile de animale, transporturile internaționale de animale și alimente, rutele de tranzit și zonele turistice, sunt alte măsuri luate de DSVSA Bihor.
Realizarea de instruiri cu organizațiile care activează în domeniile de risc (operatori economici din sectorul zootehnic și alimentar, fonduri de vânătoare, administratori ai unor zone de interes turistic etc.), în scopul conștientizării pericolului epidemiologic și social/economic indus de pesta porcină africană, respectiv de popularizare a măsurilor de prevenire și diagnosticare precoce a acestei boli.
Medicii veterinari recomandă asigurarea condițiilor de biosecuritate în toate exploatațiile de porcine (gospodării și ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animale cu statut neconoscut, respectiv menținerea animalelor doar în adăposturi, fiind interzisă scoaterea acestora pe pășuni. Hrănirea animalelor se va face doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută, fiind interzisă hranirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică (restaurante, cantine etc.).
„Se impune anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Bihor, precum și a primăriei/consiliului local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră și mortalitate mare, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire”, a precizat Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!